Debat

Danske Regioner: Høj sol over dansk velfærdsteknologi

DEBAT: Der er fuld fart på udviklingen af velfærdsteknologi. Men det skal være nemmere for virksomheder og hospitaler at samarbejde om nye løsninger, så de ikke strander i processen fra idé til indkøb og implementering, skriver Jens Stenbæk fra Danske Regioner.

Det skal være nemmere for virksomheder og hospitaler at samarbejde om nye løsninger, så de ikke strander i processen fra idé til indkøb og implementering, skriver Jens Stenbæk fra Danske Regioner.
Det skal være nemmere for virksomheder og hospitaler at samarbejde om nye løsninger, så de ikke strander i processen fra idé til indkøb og implementering, skriver Jens Stenbæk fra Danske Regioner.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jens Stenbæk
Formand for Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde samt formand for Region Sjælland

En mindre opstartsvirksomhed kan med rette spørge: Hvem beslutter, hvad hospitalerne indkøber? Hvem skal jeg tale med for at komme i spil med min løsning? Det er der desværre ikke altid et klart svar på. 

Jens Stenbæk
Formand for Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde samt formand for Region Sjælland

Det var fantastisk at være med, da Folkemødet 2015 blev skudt i gang på Bornholm torsdag 11. juni – I skrivende stund kører Folkemødet her i Allinge videre.

Fakta
Folketingsvalget står for døren.

I de kommende uger benytter Altinget: velfærdsteknologi lejligheden til at spørge en række centrale aktører: "Hvad skal en ny regering prioritere, hvis du kunne bestemme?"

Gennem de næste uger vil en bred vifte af aktører således komme med deres bud på, hvad der skal være øverst på dagsordenen efter valget.

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten. 
Send dit indlæg til [email protected]

Jeg tillader mig at dedikere dette indlæg om, hvad den kommende regering skal prioritere på velfærdsteknologiområdet, til refleksioner over velfærdsteknologiområdet med udgangspunkt i Folkemødets mange debatter og møder.

Så lad mig starte: Der var høj sol, milde vinde og store smil over de mange stande og telte i Allinge. Og ja, der er også høj sol, milde vinde og store smil over dansk velfærdsteknologi.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Sundhed til debat
Danske Regioner bød indenfor til ni forskellige debatter under Folkemødet i et fabelagtigt telt med Østersøens blå bølger som baggrund. Vi lagde fra land med en fantastisk velbesøgt debat om fremtidens demokrati – og der er plads til optimisme på det regionale folkestyres vegne.

For der er behov, og der vil også i fremtiden være behov for den politiske styring i det regionale demokrati. Fra Danske Regioner bidrog vi til 54 debatter i løbet af de fire dage, Folkemødet varede. Jeg var selv med i 17 debatter: Blandt andet om, hvordan vi får mere for pengene, når vi bygger, om privathospitaler giver muligheder eller trusler, om vi kan vi lease os til bedre sygehuse gennem nye former for OPS-samarbejdsmodeller, om kræftbehandling samt to debatter med overskrifterne: ”Patienter vil have sundhed, og forskere vil have data” samt ”Massiv genanalyse og Personlig medicin i sundhedssystemet”.

Man må nøgternt konstatere, at sundhedsområdet fyldte massivt på Folkemødet blandt politikere, patientorganisationer, interesseorganisationer og private virksomheder. Og ikke overraskende har sundhedsdagsordenen også sat sig stærkt på Folketingsvalgkampen frem mod valget 18. juni. Og det leder mig tilbage til temaet for dette indlæg, og hvad der skal øverst på dagsordenen for en ny regering, når det handler om velfærdsteknologi og digital velfærd.

Eksportorienteret vækst
For det første er udgangspunktet utroligt positivt. Interessen for at samarbejde med regionerne er massiv, og der er igangsat en lang række af velfærdsteknologiske udviklingsprojekter. Regionerne deltager i over 150 innovationsprojekter på sundhedsområdet i samarbejde med private virksomheder. Vi har søsat flere initiativer for både medicinal- og medicovirksomheder, der skal være med til at tiltrække flere kliniske forsøg til Danmark.

Samtidig har vi med udspillet ”Sund Vækst” fra 2013 lagt skinnerne for regionernes erhvervssamarbejde på sundhedsområdet. I øjeblikket arbejder vi på lanceringen af initiativer på digitaliseringsområdet under titlen "Tidens velfærdsudfordringer - fremtidens vækstmuligheder" - populært kaldet ”Sund Digital vækst”.

Interessen og rammerne er altså til stede for at følge regionernes ambitioner om at være drivkraft for eksportorienteret vækst. Og virksomhederne byder sig til. Desværre oplever vi bare nogle gange,at virksomhederne springer fra igen, at projekterne går i stå, eller at succesfulde udviklingsprojekter i offentligt-privat samarbejde ikke kommer videre og ikke bliver indkøbt og implementeret. Her skal vi blive bedre.

For mange barrierer
Kommercialiseringen går for langsomt i dag. Der er for mange barrierer. Og ja, det er et vanskeligt område med mange aktører og ofte uklare beslutningsgange. En mindre opstartsvirksomhed kan med rette spørge: Hvem beslutter, hvad hospitalerne indkøber? Hvem skal jeg tale med for at komme i spil med min løsning? Det er der desværre ikke altid et klart svar på. Så et kort svar på, hvad der skal øverst på dagsordenen er: Gør det nemt for virksomheder og hospitaler at samarbejde om ibrugtagning af nye løsninger, så de ikke strander i processen fra idé til indkøb og implementering.

Jeg kan ikke skjule min optimisme - for interessen, behovet og viljen er til stede for at komme i mål. Så må vi politikere i regioner, folketing og regering sikre de bedste rammer for at det også vil ske. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Stenbæk

Formand, Andel, formand, Professionshøjskolen Absalon, formand, Danske Professionshøjskolers formandskollegie

0:000:00