Det vil den nye regering på sundheds-området

DOKUMENTATION: Venstre, Liberal Alliance og Konservative er blevet enige om et nyt regeringsgrundlag. Få overblik over, hvad den nye regering vil på sundhedsområdet her. 

Foto: Keld Navntoft/Scanpix
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Læs her, hvad den nye VLAK-regering skriver i regeringsgrundlaget på sundhedsområdet:

"Vi skal have et sundhedsvæsen i verdensklasse. Vi har gennem generationer udviklet et trygt samfund, hvor vi passer på vores børn, drager omsorg for vores ældre og tager os af hinanden, hvis vi bliver ramt af en ulykke eller bliver syge, uanset social baggrund eller familiemæssig situation.

Regeringens udgangspunkt er, at et godt sundhedsvæsen og en værdig ældrepleje hører til grundstenene i vores velfærdssamfund. Det skal vi værne om og udvikle.

Der er allerede taget de første skridt. Vi har med finansloven for 2016 prioriteret et markant løft af sundhedsområdet med fokus på ældre. Med finansloven for 2017 er der afsat yderligere midler til området, samtidig med at vi begge år har styrket indsatsen for en værdig ældrepleje. Men vi er ikke i mål, og regeringen vil fortsat prioritere at forbedre vores kernevelfærd.

Bedre sammenhæng
I fremtiden bliver der bliver flere ældre og borgere med kroniske sygdomme i Danmark. Det øger behovet for styrket sammenhæng mellem kommuner, almen praksis og de specialiserede sygehuse, og for at mere af behandlingen og opfølgningen foregår i det nære sundhedsvæsen. Det ser et udvalg med deltagelse af regeringen, Danske Regioner og KL nærmere på. Sundhedsvæsenet skal endvidere være omkostningseffektivt og af høj kvalitet.

Mere privat konkurrence i regioner
Sundhedssektoren skal udvise åbenhed overfor brug af private løsninger. Der er allerede etableret gode offentlig-private samarbejder, som bidrager til gode og effektive sundhedstilbud. Mange private aktører bidrager også til forskning og udvikling både i privat regi og i samarbejde med de offentlige sygehuse.

Muligheden for at anvende private tilbud er endvidere en central del i de nye og forbedrede udrednings- og behandlingsrettigheder. Regeringen vil som led i sin fornyelse af den offentlige sektor konkurrenceudsætte flere offentlige opgaver, herunder opgaver i regionerne.

Regelforenkling skal bidrage til, at medarbejderne får mere tid og fokus på at løse kerneopgaver. Regeringen vil invitere Danske Regioner til et samarbejde om en udvidelse af udfordringsretten.

Ingen ny brugerbetaling
Vi vil ikke gennemføre ny brugerbetaling på sundhedsområdet i denne valgperiode. Det gælder også i forhold til den praktiserende læge.

0:000:00