Det vil regeringen på det kommunale område

DOKUMENTATION: Regeringens 2025-plan er fyldt med både nye og velkendte initiativer. Alle får de nogle uddybende ord med på vejen. Se de centrale punkter for kommunerne.

Foto: Scanpix/Ólafur Steinar
Kim Rosenkilde

Tirsdag satte regeringen Folketingets politikere, Slotsholmens embedsmænd og det samlede korps af politiske journalister på den anden ende.

Med en kavalkade af pressemøder fremlagde regeringen knap 50 store og knap så store initiativer i sin 2025-plan og et forslag til næste års finanslov.

Her er samlet de mest relevante i en kommunal sammenhæng med nogle af de kommentarer, regeringen knytter til i det omfattende skriftlige materiale, der fulgte den samlede 2025-plan.

Offentlige udgifter

Regeringen prioriterer en vækst i udgifterne til offentlig service på 0,5 pct. årligt i gennemsnit. Det svarer til, at der tilføres 2½ mia. kr. ekstra hvert år. Inden for rammen til offentligt forbrug vil regeringen gradvist etablere tre puljer til henholdsvis velfærd, sikkerhed og kompetence.

Den planlagte realvækst i serviceudgifterne på 0,5 pct. om året er lidt mindre end den forventede vækst i det såkaldte demografiske træk på den offentlige service.

Væksten i det demografiske træk skønnes til ca. 0,6 pct. om året i gennemsnit i 2017-2025.

Velfærdspuljer

I forbindelse med 2025-planen afsætter regeringen puljer på i alt 4,7 mia. kr. i 2017-2019 rettet mod kompetencer, velfærd og sikkerhed. Anvendelsen af puljerne skal årligt aftales med partierne, der indgår i en aftale om hovedelementer i 2025-planen.

0:000:00