DF og V: Tamt folketingsår på sundhedsområdet

TILBAGEBLIK: Venstre og Dansk Folkepartis sundhedsordførere har stemt for næsten alle lovforslag på sundhedsområdet i det forgangne Folketingsår. Alligevel dumper de regeringens indsats på sundhedsområdet.
Foto: Henrik/Altinget.dk
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Oppositionen har haft ja-hatten på i det forgangne folketingsår - i hvert fald når de har skullet stemme på sundhedsområdet i Folketingetssalen. Venstre og Konservative har kun stemt nej til et enkelt lovforslag. Dansk Folkeparti og Liberal Alliance stemte nej til tre af de i alt 13 lovforslag, som blev fremsat af først Astrid Krag (SF og nu S) og senere Nick Hækkerup, der blev sundhedsminister i februar.

Stemmestatistikken skal dog ikke ses som en blåstembling af regeringens meritter på sundhedsområdet, mener DF og Venstres ordførere.

Sundhedsordfører Sophie Løhde (V) mener, at regeringens største synd består i, at der ikke er sket nok på sundhedsområdet.

"Så man kan sige, regeringen hverken har gjort den store skade eller den store gavn på sundhedsområdet. Jeg synes mest, at det har været skåltaler, vi har hørt. Året har været præget af, at regeringen har brugt mange fine ord og ellers igangsat små-intitiativer og promoveret tiltag, der er allerede er meldt ud," siger Sophie Løhde.

Udredningsgarantien på det psykiatriske område, psykiatrihandlingsplanen og regeringens sundhedsmål for danskernes sundhed har været blandt regeringens mest profilerede tiltag.

Men Sophie Løhde er skuffet over regeringens psykiatrihandlingsplan.

"Det har været et godt år for psykiatrien. Men regeringen har desværre ikke været lige så ambitiøs, som vi gerne havde set. Vi har jo måttet presse regeringen til at afsætte flere penge til psykiatrien i satspuljeforhandlingerne. Samtidig så var regeringens meget omtalte psykiatrihandlingsplan primært en opremsning af tiltag, der allerede er meldt ud eller sat i værk," siger Sophie Løhde.

Regeringen har sat psykiatrien øverst på dagsorden. Og jeg kan godt tvivle på, at det var sket, hvis vi havde haft en borgerlig regering.

Flemming Møller Mortensen
Sundhedsordfører (S)

V: Udredningsret har fundamental mangel
Venstre stemte også for regeringens lovforslag, der sikrer udredningsretten i psykiatrien. Men Sophie Løhde mener, at lovforslaget har den fundamentale mangel, at patienterne ikke har ret til at vælge hurtig udredning på et privathospital, hvis det offentlige ikke kan levere inden for en måned, hvor det fagligt er muligt.

Regeringens partnerskaber på forebyggelsesområdet og de dertil hørende 120 millioner over fire år mener Sophie Løhde også, at regeringen oversælger i forhold til den effekt, der realistisk kan ventes af partnerskaberne.

I forhold til hvad regeringen burde have prioriteret, peger hun på kræftområdet. Kræftens Bekæmpelse offentliggjorde forleden en undersøgelse, der viste store forskelle i behandlingsresultaterne og behandlingsmetoderne på tværs af regionerne.

"Det at sikre en bedre og mere ensartet kræftbehandling burde have haft større prioritet hos regeringen," siger Sophie Løhde.

Dansk Folkeparti har stemt nej til tre lovforslag i den forgangne folketingssamling på sundhedsområdet.

0:000:00