Digital kommission skal få politikerne til at se fremtiden i øjnene

BERØRINGSANGST: Ida Auken (R) stiller sig i spidsen for en ny kommission, som skal få Christiansborg til at tale om digitalisering og kunstig intelligens. Håbet er at undgå, at debatter om sundhedsdata og Uber drukner i fastlåste positioner og skræmmekampagner.

Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Klaus Ulrik Mortensen

Måske det ville klæde fremtiden med en mere mudret kulør.

En af de største udfordringer for det danske samfund i 2016 er, at folk i synet på den teknologiske udvikling groft sagt kan deles op i to grupper:

  • Dem, der ser lyst på fremtiden og møder ethvert teknologisk fremskridt med åbne arme og eksempelvis ikke kan vente med at få lov til at journalisere deres egne sundhedsdata, så de slipper for at spilde tid hos lægen
  • Dem, der ser mørkt på fremtiden og frygter, at der bag det næste digitale hjørne lurer en trussel, som kan tage levebrødet fra dem og reducere dem til statister på arbejdsmarkedet

Dualiseringen er naturligvis stærkt forenklet. Men går man videre med billedet, kan man sige, at mens den første gruppe typisk er ung, veluddannet og med bopæl i byen, er den sidste gruppe midaldrende og ældre mennesker med dårlig uddannelse og hus på landet.

Mellem optimisme og paranoia
Men hvad nu, hvis man kunne få de to gruppers syn på fremtiden til at mødes i én fælles og lidt mere realistisk vision? En vision, som giver plads til mudrede nuancer, frygt og drømme på samme tid. En vision, som i højere grad ville kunne samle danskere.

Fakta
Siri Kommissionen har to primære opgaver. Dels skal den kortlægge, hvordan Danmark kan udnytte vækst- og jobmuligheder ved kunstig intelligens og digital disruption. Dels skal den skabe opmærksomhed om, hvad forandringerne kommer til at betyde for det danske samfund.

Formænd:
  • Ida Auken, Erhvervsordfører, MF for Radikale Venstre
  • Thomas Damkjær Petersen, Formand for Ingeniørforeningen, IDA
Medlemmer:
  • Bente Sorgenfrey, Formand, FTF
  • Marianne Dahl Steensen, Adm. direktør Microsoft 
  • Jens Klarskov, Adm. direktør Dansk Erhverv 
  • Mads Rydahl, Unsilo – og medskaber af SIRI 
  • Christian Bason, Adm. direktør for Dansk Design Center 
  • Anders Hviid, Dare Disrupt, Singularity University amb. i Danmark
  • Thomas Bolander, DTU Compute
  • Henrik Bodskov, Adm.dir. IBM Danmark
  • Steen Nørby Nielsen, Divisionsdirektør, Siemens
  • Eva Secher Mathiasen, Formand Dansk Psykolog Forening 
  • Thomas Ploug, Aalborg Universitet og Etisk Råd
Desuden opfordrer kommissionen til, at man følger og kommer med indspark til arbejdet på #sirikom

Kilde: Ingeniørforeningen

Det ønske er en af årsagerne til, at den radikale erhvervsordfører Ida Auken sidste uge satte sig i spidsen for en ny kommission – Siri – som i løbet af de kommende år skal ruste det danske samfund til mødet med fremtiden.

“Mit håb er, at begge lejre vil lade være med at forfalde til total optimisme eller udpræget paranoia. Der kan hurtigt gå konspirationsteori i det, når vi taler om emner som digitalisering og kunstig intelligens. Og derfor er det vigtigt, at vi tager diskussionen i et bredt offentligt rum,” forklarer hun til Altinget.

Teknologien er ligesom The Force i Star Wars. Den kan være god eller ond. Den kan bruges til at kurere kræft eller klone kæledyr. Det er den slags store diskussioner, som vi nu skal tage i samfundet.

Ida Auken
Erhvervsordfører, Radikale Venstre

Hvert tredje danske job forsvinder
Og ja, Siri er også navnet på Apples stemmestyringsfunktion, som gør det muligt at have en samtale med din mobiltelefon om, hvordan vejret mon bliver i København i morgen.

Navnet og ideen til kommissionen opstod, da Ida Auken en dag observerede sin femårige søn have en samtale med netop Siri. Og selv om det kan lyde banalt og uskyldigt, ligger der også andre mere dystre perspektiver bag.

En rapport fra World Economic Forum (WEF) vurderede for nylig, at 7,1 millioner job på verdensplan de næste fire år vil blive overtaget af maskiner. Langt størstedelen af disse job vil være kontor og administrative job, men alle brancher fra læger, ingeniører, økonomer, jurister, journalister og skolelærere vil blive påvirket.

Og i dansk kontekst beregnede tænketanken Kraka sammen med LO og HK i 2014, at op mod 730.000 job vil forsvinde de næste 20 år som følge af automatisering. Det svarer til omkring en tredjedel af alle danske job.

Digitalisering strander i enkeltsager
“Emner som digitalisering og automatisering har stort set ikke fyldt noget i de 10 år, jeg har været i Folketinget. Der er ingen tvivl om, at der er behov for at se på det og gøre det til det, som det er – nemlig storpolitik,” siger hun og fortsætter:

“Vi taler alt for sjældent om, at der er en lang række job, som er i fare for at forsvinde. Og hvordan vi kan vende den trussel til en mulighed for samfundet. Digitalisering bliver typisk noget med at gå fra papir til computer. Og så popper der af og til en sag som Uber op, som har enorme perspektiver, men desværre ender med at blive en diskussion for eller imod et forbud af en enkelt virksomhed.”

Arbejdet i den nye kommission ledes af Ida Auken i selskab med formand for Ingeniørforeningen Thomas Damkjær Petersen. Målsætningerne er formuleret således:

  • At kortlægge, hvordan Danmark kan blive førende i at udnytte de vækst- og jobmuligheder kunstig intelligens og digital disruption skaber
  • At skabe opmærksomhed om de forandringer kunstig intelligens og digital disruption skaber i vores samfund i almindelighed og på vores arbejdsmarked i særdeleshed – og hvad de betyder for os som mennesker
  • At belyse hvilke typer af job kunstig intelligens og digital disruption erstatter i fremtiden, hvilke mulige nye job det kan skabe, samt hvilke typer af uddannelser, der således bliver efterspurgt i fremtiden

Teknologier skal gøres nærværende
Bag formandskabet står en række prominente offentlige og private aktører. Herunder Bente Sorgenfrey, formand, FTF, Jens Klarskov, adm. direktør Dansk Erhverv, Marianne Dahl Steensen, adm. direktør Microsoft samt Mads Rydahl, Unsilo, som er medskaber af netop stemmestyringsfunktionen Siri.

Hvorfor fylder debatten ikke mere i det politiske miljø?

“Meget af det handler om, at det er for teknisk for journalisterne på Christiansborg. Her er det mere interessant at skrive om interne skænderier på Borgen. Et andet problem er, at selv om computerkraften udvikler sig voldsomt, og at den telefon, jeg har i lommen, har lige så mange kræfter, som den den amerikanske regering betalte 50 millioner kroner for i 1998, så er det stadig en trend, som langsomt forandrer samfundet. Og som det derfor kan være svært helt at få hold på.”

Hvorfor er det nødvendigt at få de danske politikere på banen? Kan vi ikke bare lade globale firmaer som Google, Apple og Facebook føre an?

“Det er enormt vigtigt, at danske politikere taler om det. Teknologierne skal gøres nærværende, så folk ikke er bange for dem. Og så skal vi vise, at vi tager ansvar for de nye dagsordener. Der er tale om verdens fjerde industrielle revolution, som kommer til at ændre meget af verden, som vi kender den i dag. Job forsvinder, og nye job kommer til. Og i stedet for at bilde chaufførerne ind, at vi kan beskytte deres job mod selvkørende biler, er det afgørende, at vi ser virkeligheden i øjnene og sørger for at give dem nye relevante kompetencer.”

Danmark skal ikke pakke Amazones pakker
Hvilken forskel kan et mere digitalt engageret politisk miljø gøre?

“Tag en faggruppe som typograferne. Vi kunne have gjort alt, hvad der stod i vores magt for at beskytte trykpressen, men på et eller andet tidspunkt ville vi alligevel være gået over til digital print. Det er den samme udvikling, som vi i dag ser i transportsektoren. Og ved at være på forkant med udviklingen håber jeg, at vi kan understøtte, at det i fremtiden er danskere, der udvikler samfundet frem for at pakke pakkerne for Amazon.”

Netop transportsektoren er et af fire områder, som kommissionen skal kigge på over det næste års tid. Andre fokusområder er finanssektoren og advokatbranchen, sundhedssektoren samt den offentlige sektor mere generelt.

Hvad tænker du om den seneste sag om myndighedernes håndtering af sundhedsdata?

“Den er et rigtig godt eksempel på, hvad der sker, hvis ikke vi er på forkant med udviklingen. Det er åbenlyst, at Danmark i kraft af vores registeroplysninger har klare fordele i forhold til udlandet. Og det er en kæmpe fordel, at vi kan koble folks sygdomsmønstre med tidligere bopæle. Men det ændrer ikke på, at vi har et ansvar for at beskytte borgernes personlige oplysninger, og jeg forstår eksempelvis ikke, hvad der afholder os fra at afkæde sundhedsdata fra folks private oplysninger.”

“Jeg tror, at det er der, at skellet går for mange mennesker. Og derfor håber jeg, at vi fremover tænker mere i privacy by design, så folk i højere grad selv kan vælge, hvilke oplysninger de vil opsamle og dele.”

Ingen emner er for svære
Da man i slutningen af firserne oprettede Etisk Råd, var en af drivkræfterne, at en række sundhedsteknologiske emner blev vurderet for svære for politikerne at diskutere. Er det det samme, der sker her?

“Jeg er meget imod den tilgang, at der skulle være temaer, som er for svære for befolkningen og politikerne at diskutere. I dag bliver vi mere etisk udfordret end nogensinde før. Eksempelvis har vi firmaer, som tjener penge på at klone folks kæledyr. Hvad er pointen med det? Hvis ikke vi vender os mod teknologiudviklerne og stiller spørgsmål, risikerer vi et samfund, som knækker over på midten.”

“Teknologien er ligesom The Force i Star Wars. Den kan være god eller ond. Den kan bruges til at kurere kræft eller klone kæledyr. Det er den slags store diskussioner, som vi nu skal tage i samfundet. Det var derfor, at debatten om Uber blev stor, fordi den rokkede ved nogle væsentlige søjler i samfundet. Desværre fik vi ikke hele billedet med og endte med en skræmmekampagne fra visse dele af venstrefløjen. Og det er den slags, som jeg håber, at arbejdet i den nye kommission kan være med til at ændre fremover.”

Næste møde i Siri Kommissionen afholdes i oktober. Tanken er, at kommissionen efter at have zoomet ind på føromtalte emner præsenterer en række samlede anbefalinger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00