EU vil på landkortet i Arktis

NORDPÅ: EU vil sætte sine spor i den arktiske sne med en ny EU-politik for Arktis. Fremragende, at EU engagerer sig i regionen, mener udenrigsministeren.

Arktis' strategiske betydning vil kun vokse i fremtiden, vurderer EU's Udenrigstjeneste.
Arktis' strategiske betydning vil kun vokse i fremtiden, vurderer EU's Udenrigstjeneste.Foto: Christina Bramow, Undervisministeriet
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: EU vil have en højere profil i Arktis. Det skal ske via en optrapning af indsatsen på klima, miljø og forskning i området og af det internationale samarbejde i det høje Nord.

”Det er en region med en enorm miljømæssig, social og økonomisk betydning for os alle sammen. De skridt, vi har taget i dag, understreger vores engagement i regionen,” sagde EU’s udenrigschef Federica Mogherini, da hun sammen med EU’s miljøkommissær, Karmenu Vella, onsdag præsenterede den nye plan.

”Vi påvirker Arktis, og Arktis påvirker os. Globale vejrmønstre, vores have, økosystemer og lokal biodiversitet – Arktis har indflydelse på dem alle sammen,” sagde Vella, der taler om, at Unionen skal sætte ”et blødt fodspor i den arktiske sne”.

Satellitter og et nyt forum
Planen for den strategisk vigtige region, der spænder over otte nationer fra tre kontinenter, indeholder 39 indsatspunkter, hvor EU vil gøre sig gældende.

De spænder fra udarbejdelsen af en klimaplan for den arktiske region over brug af de europæiske satellitprogrammer til forskning i Arktis til oprettelsen af et såkaldt aktørforum, der skal sætte EU-institutionerne sammen med medlemsstater og lokale myndigheder i den europæiske del af regionen, herunder også Island, Norge og Grønland, der ikke er med i EU.

Fremragende
Fra dansk side er der begejstring for den nye plan.

”Det er fremragende, at Kommissionen har vedtaget en sammenhængende politik for Arktis. Danmark har længe arbejdet for, at EU engagerer sig mere i Arktis,” siger udenrigsminister Kristian Jensen (V).

”Vi bistår naturligvis gerne Kommissionen med at omsætte politikken til konkret handling, projekter og investeringer i det arktiske område. For Kongeriget er det også vigtigt, at EU engagerer sig konstruktivt og med respekt for de eksisterende regionale struturer og arktiske befolkninger, samt at Arktis fastholdes som en region med lavspænding. Vi ser frem til at fortsætte det gode samarbejde med EU om udvikling i Arktis”, lyder det fra udenrigsministeren i en pressemeddelelse.

Fra regeringens side er der stor tilfredshed med Unionens fokus på bæredygtig og økonomisk udvikling, samt forskning i miljø og klima. Ministeren fremhæver også en anden dansk mærkesag, nemlig telekommunikation og satellitter, som beskrives som afgørende for sikker søfart, luftfart, forskning og bedre internet i små arktiske kystsamfund.

Dokumentation

Hvad er Arktis?

Den Arktiske region er det, der ligger nord for polarcirklen. Den består af dele af Kongeriget Danmark via Grønland samt dele af Sverige, Finland, Island, Norge, Rusland, Canada og USA plus de omkringliggende have, som er delvist frosne. Ingen af landene har ejerskab over selve Nordpolen eller området omkring den. Men der strides konstant om landegrænserne i regionen, hvilket kun forstærkes i takt med, at klimaforandringer får isen til at smelte. Der bor cirka fire millioner mennesker i regionen.  


0:000:00