Her er planen for national udrulning af telemedicin til lungepatienter

KOL: Ny køreplan for national udbredelse af telemedicin til KOL lader regionerne selv bestemme, hvilke patienter man satser på. Arbejdet følges tæt af portefølgestyregruppe under ledelse af Region Midtjyllands koncerndirektør.

Telemedicin til lungepatienter skal de næste tre år bredes ud over hele landet.
Telemedicin til lungepatienter skal de næste tre år bredes ud over hele landet.Foto: Colourbox
Klaus Ulrik Mortensen

Autonomien har gode vækstbetingelser i den danske sundhedssektor.

Efter tre års arbejde kunne Telecare Nord i efteråret 2015 præsentere en slutevaluering, som viste, at det telemedicinske storskalaprojekt havde lykkedes at hente økonomiske gevinster i behandlingen af patienter med svær KOL.

Godt 7.000 kroner årligt sparer man ved at lade svære KOL-patienter overvåge deres egen sygdom. Mens det for resten af lungepatienterne gælder, at det i gennemsnit koster 5.400 kroner ekstra om året at tilbyde telemedicinsk behandling.

Alligevel giver ny køreplan for national udbredelse af telemedicin til KOL regioner og kommuner mulighed for selv at bestemme, hvilke patientgrupper de vil gå efter.

Det er vigtigt at pointere, at de anbefalinger, projektet afslutningsvist vil ende ud med, er vejledende, og at det er kommuner og regioner, der beslutter, hvilke patienter de vil tilbyde telemedicinsk hjemmemonitorering.

Susanne Duus
Teamleder, Digitaliseringsstyrelsen

Digitaliseringsstyrelsen står i spidsen for bestræbelserne på at få erfaringerne fra Nordjylland bredt ud til resten af landet. Her forklarer teamleder Susanne Duus, at man er i færd med at udarbejde et sæt sundhedsfaglige retningslinjer, som skal “fastlægge vejledende visitationsretningslinjer for inkludering af patienter i det telemedicinske tilbud.”

“Projektet er endnu ikke afsluttet, så det er ikke muligt at sige, hvilke præcise patienter projektet vil anbefale inkluderet i det telemedicinske tilbud,” siger Susanne Duus.

Og tilføjer.

“Men det er vigtigt at pointere, at de anbefalinger, projektet afslutningsvist vil ende ud med, er vejledende, og at det er kommuner og regioner, der beslutter, hvilke patienter de vil tilbyde telemedicinsk hjemmemonitorering.”

Regioner bestemmer selv
Ambitionen om en national skalering af telemedicin har fandtes i nogen tid. Og da regeringen sammen med Danske Regioner og KL i efteråret enedes om en national lungesatsning til en værdi af 250 millioner kroner, var en af budgetposterne 47 millioner til telemedicinsk udbredelse.

0:000:00