Hjort: Regeringen fører hyklerisk eksportpolitik

FOLKEMØDE: Enighed om målet - at øge dansk eksport af velfærdsteknologi -men uenighed om metoderne prægede torsdagens debat på Folkemødet. Hyklerisk at regeringen ikke vil føre an på hjemmemarkedet, mener Claus Hjort Frederiksen (V).
Det giver ikke mening at tale om øget eksport af velfærdsløsninger, når man ikke samtidig vil hæve kravene til udlicitering i kommunerne, mener Claus Hjort Frederiksen (V).
Det giver ikke mening at tale om øget eksport af velfærdsløsninger, når man ikke samtidig vil hæve kravene til udlicitering i kommunerne, mener Claus Hjort Frederiksen (V).Foto: ft.dk
Klaus Ulrik Mortensen

Regeringens vækstteams mangler at blive fulgt op af en politisk vilje til at sige, at det er i den retning, vi vil gå med arbejdet. Nu har kommuner og regioner i snart mange år eksperimenteret med forskellige modeller, men der er brug for at samle tropperne.

Carsten Greve
Professor, CBS
Nogen egentlig grund var der ikke til at forlade eftermiddagens sene solstråler for at trække ind i Klostergaardens mormor-dekorerede havestue.

Men lokalet var bestilt, og derfor sad vi der. En tætpakket klynge af erhvervsfolk, politikere, lobbyister og sågar et pænt opbud af såkaldt almindelige mennesker.

Det var da også sidstnævnte gruppe, som vi skulle tale om. Og især hvordan vi kan gøre behandlingen af dem til en god forretning.

Debatten, der var arrangeret af Dansk Industri i samarbejde med Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen og CBS, tog afsæt i en konkret befolkningsfremskrivning: Nemlig at der om 10 år vil være mere end 280 millioner kinesere over 60 år. Og som følge heraf et behov for tre millioner nye plejehjemspladser.

Og selv om der er langt fra Kina til Danmark, er det på tide, at vi som land begynder at vinde nye markedsandele, mener business development manager i Philips Healthcare, Jens Ole Pedersen.

Pas på Sverige i overhalingsbanen
“Danmark har i kraft af velfærdsstaten en unik position, som vi kan bruge til at hjælpe lande, hvor sundhedsvæsenet ikke er så effektivt skruet sammen,” siger han.

I Kina - og resten af verden for den sags skyld - er man ikke længere interesseret i kun at få tekniske løsninger. Man vil købe systemer, eksempel et helt plejehjem, men det kan ikke lade sig gøre, fordi et dansk plejehjem under de nuværende markedsbetingelser ikke er en tilgængelig salgsvare.

“Der er brug for at få private virksomheder ind på markedet, som kan udvikle og sælge løsninger, så de kan blive en eksportvare. I kommunerne taler man om funktionsudbud, men det er småtterier, som ikke fylder noget i det samlede rengskab,” siger Jens Ole Pedersen.

Man kan overføre samme kritik på antallet af offentlig-private innovationsprojekter (OPI), som ser godt ud på papiret, men ikke fører til noget, siger han.

I Sverige derimod har man forstået at gøre sygehusvæsenet til en salgsvare. Byggeriet af Europas største sygehus, Karolinska i Stockholm, er netop vundet af Philips Healthcare. Det var et krav fra svenskernes side, at bygherren samtidig skulle forpligte sig på at udvikle resten af regionen, og det er den slags arbejdspladser, som vi skal have skabt.

Hjort: Regeringens politisk er hyklerisk
Et argument, som erhvervsordfører i Det Radikale Venstre, Ida Auken, er helt enig i. Og regeringen arbejder sådan set allerede i den retning, sagde hun med henvisning til de utallige anbefalinger, som diverse vækstteams over de seneste år er kommet med.
 
“Der er ingen tvivl om, at det er regeringens ambition, at der skal være et stærkere samspil mellem alle kræfter i Danmark. Men samtidig vil jeg sige: Lad være med altid at pege på politikere. Nogle ting kan I også selv løse,” siger hun.

I Region Syd samarbejder man eksempelvis med Philips Healthcare om leveringen af en hel hospitalsstue, hvor udbudskravene dermed er løsnet op for at lade den private part komme på banen med egne løsningsforslag. 

Men spørger man tidligere beskæftigelsesminister for Venstre, Claus Hjort Frederiksen, er det ikke nok at slække en smule på udbudsreglementet. Der skal skrappere medicin til, hvis private kræfter skal overtage større dele af sundhedsvæsenet og dermed øge eksportgrundlaget.

“Dilemmaet for regeringen er, at man er opsat på at øge eksporten, men samtidig er man ræd for at lade private aktører overtage større dele af hjemmemarkedet. Derfor ender det med at blive en hyklerisk diskussion. Det er hyklerisk, når Ida siger, at eksporten skal styrkes, og samtidig ikke vil opsætte mål for kommunernes udbud,” siger Claus Hjort Frederiksen.

FTF: For lidt OPI i vækstpakke
Men han kunne fyre alle de stikpiller afsted, han ville. Regeringen tror ikke på udbudsprocenter, hvad Hjort da også godt vidste.

Til gengæld var en anden af de tilstedeværende debattører, FTF-formand Bente Sorgenfrey, overraskende imødekommende på sine medlemmers vegne. Faktisk var FTF skuffet over manglen på OPI-tiltag i regeringens seneste vækstplan.

“Kineserne kommer og siger, at de gerne vil have sådan en kommune. Og det kan vi ikke give dem. Jeg tror ikke på rene udbud, men på bedre samarbejde mellem de offentlige og private parter,” siger hun.

Konsensus: Lad os kigge på USA
Og sådan bølgede debatten frem og tilbage i den gode time, der var sat af på Klostergården i Allinge under Folkemødet. En egentlig konklusion bidrager den slags diskussioner sjældent med, men torsdag kom vi tæt på.

Professor i offentlig-privat samarbejde på CBS, Carsten Greve, kunne nemlig fortælle, at man i USA for nylig har samlet lovgivningen på området i ét samlet regelsæt. Formålet hermed er at skabe sikkerhed for virksomhedernes investeringer, så de ikke risikerer at smide penge i et projekt, som det senere viser sig, at de ikke kan drage økonomisk fordel af.

“Regeringens vækstteams mangler at blive fulgt op af en politisk vilje til at sige, at det er i den retning, vi vil gå med arbejdet. Nu har kommuner og regioner i snart mange år eksperimenteret med forskellige modeller, men der er brug for at samle tropperne,” pointerer Carsten Greve.

Og således fik han opbakningen fra de øvrige debattører til at undersøge, hvad det mon er, at de præcis har foretaget i USA, og hvad vi i Danmark kan lære af det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00