Debat

Hvor er Danmarks nyudvikling inden for sundheds-it?

DEBAT: Hvis Danmark skal beholde sin førerposition inden for sundheds-it, er der behov for en national strategi og tilhørende økonomi, der kan få Danmark tilbage på sporet. Det mener Jacob Boye Hansen fra CareCom A/S.
Foto: CareCom.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jacob Boye Hansen
Adm. direktør CareCom A/S

Danmark er førende inden for sundheds-it i Europa - men jeg er ikke sikker på, hvor længe vi er det.

Jeg sidder i flyet og er på vej hjem fra eHealth forum 2014 i Athen - hvor vores danske kollega, direktør for MedCom Henrik Bjerregaard Jensen, kan berette, at Danmark ligger nummer to inden for implementeringen af it i sekundærsektoren og nummer et i primærsektoren. Men kan vi fastholde denne position i fremtiden?

Er vi gået i stå?
I 00'erne havde vi store investeringer i infrastruktur - sundhed.dk, G-EPJ, FLPR og ikke mindst klinisk proces i HS. Efter kommunalreformen har alle kræfter været brugt til at sammenlægge systemer, således at de enkelte regioner i dag stort set har et centralt EPJ-system. Men hvor er nyudviklingen?

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected] 

Hvor er den nyudvikling, som viser, at Danmark er langt foran de andre - mobile health, telemedicin mm., eller er vi ikke længere dem, som sætter dagsorden for udviklingen?

MedCom's meddelelser og standarder har uden tvivl været en af årsagerne til, at vi i mange år har været foran de fleste andre i Europa, men jeg sidder tilbage med følelsen af, at vi er gået i stå.

Vi har brug for incitamenter på linje med den skattefordel, der er for it-virksomheder i Luxemburg og Irland, som har tiltrukket alverdens virksomheder til netop disse lande.

Jacob Boye Hansen
Adm. direktør i CareCom A/S

De pionerer, som har stået for Landspatientregisteret, meddelelsessystemerne og ikke mindst it-systemer til de praktiserende læger, er måske på vej på pension - og vi andre har ikke styrken eller modet til sætte den internationale dagsorden. Eller skal grunden til den manglende innovation ses i lyset af kommunalreformen og dermed størrelsen af regionerne, som ikke længere prioriterer små pilotprojekter, men har nok i de store driftsprojekter og tilhørende sammenlægninger?

Jeg kender ikke svaret på disse spørgsmål - men vi skal passe på, at Danmark ikke bliver overhalet - at vi ikke længere er dem, der er på forkant og kommer med de nyeste løsninger.

Vi taler om "patient empowerment", men patienterne kan ikke engang forstå deres journal, selvom de har adgang til den via sundhed.dk. Hvordan har vi tænkt os, at integrere alle de mobile løsninger, som vælter ind på markedet ? Hvordan behandler vi patienternes egne registreringer: Via deres egen journal på sundhed.dk eller som en del af det datagrundlag, der registreres i journalen hos den praktiserende læge?

Brug for national strategi 
Jeg tror, at det er vigtigt, at vi som land fortsat er førende inden for sundheds-it, men vi har brug for en strategi for agil afprøvning og implementering. Vi kan ikke vente fem år på, at der er et interface for patienters egne indberetninger, når disse devices vælter ud på markedet. Patienterne står uforstående, når lægen laver basale målinger og indkalder til rutinemæssig kontrol, der mere eller mindre automatisk kunne klares via små gadgets, som sælges i enhver sportsbutik.

Samlet mangler jeg en national strategi og tilhørende økonomi til at flytte Danmark tilbage på scenen som dem, der har de nyeste og smarteste sundheds-it-løsninger.

Vi har brug for incitamenter på linje med den skattefordel, der er for it-virksomheder i Luxemburg og Irland, som har tiltrukket alverdens virksomheder til netop disse lande. Dette kræver politisk vilje og mod - på samme måde skal vi have en stålsat vilje og mod hos dem, der til dagligt sætter dagsordenen for dansk sundheds-it. Lige fra Sundhedsministeriet til NSI og regionerne.

Jeg håber, at når jeg igen sidder i flyet på vej hjem fra eHealth 2020 - kan sidde med følelsen af, at vi er nummer et inden for sundheds-it og med en god margin ned til de andre - på samme måde som Mercedes for nuværende fører Formel 1.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Boye Hansen

Vicedirektør for forretningsudvikling, Terminology Services & Founder of HealthTerm
MBA (Handelshøjskolen i København 1998)

0:000:00