Debat

Ida Auken: Uforståelig kritik af politisk fokus på digitalisering

REPLIK: Digitaliseringsområdet har i årevis bevæget sig under den politiske radar. Hvis vi skal være på forkant med udviklingen, er det helt nødvendigt, at der er politisk opmærksomhed og træffes politiske beslutninger, skriver Ida Auken.

Foto: Claus Bjørn Larsen
Peter Pagh-Schlegel
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ida Auken (R)
It-ordfører

Dette indlæg er en replik til Anders Colding-Jørgensens debatindlæg, der blev bragt i sidste uge.

Regeringen har dristet sig til at nedsætte et disruptionråd, der åbenlyst er inspireret af den Siri-kommission, som Radikale Venstre og Ingeniørforeningen har taget initiativ til.

Af grunde jeg ikke helt kan gennemskue, har det gjort internetpsykolog Anders Colding-Jørgensen vred eller i hvert fald skuffet.

Jeg kan selvfølgelig ikke svare for regeringen, men jeg kan stilfærdigt fortælle, at Siri-kommissionen består af eksperter inden for en række forskellige områder, som prøver at finde ud af, hvordan vi som samfund kan forholde os til de konsekvenser, som ny informationsteknologi vil have for os.

Det drejer sig blandt andet om udfordringer og muligheder knyttet til virksomheder, transport, etik, uddannelse og helt almindelige menneskers hverdagsliv.

Jeg synes, det er vigtige emner, og i kommissionen gør vi, hvad vi kan for at åbne debatten og få så mange stemmer med som muligt.

Teknologi på politisk dagsorden
I et lidt større perspektiv er Siri-kommissionen et forsøg på at få sat teknologi (i bredeste forstand) på den politiske dagsorden.

Området har i årevis bevæget sig under radaren, men hvis vi skal søge at være på forkant med udviklingen, er det helt nødvendigt, at der er politisk opmærksomhed og træffes politiske beslutninger. For mig er det indlysende, at dette er en nødvendighed, men man er selvfølgelig velkommen til at være uenig.

Hvorfor navnet Siri?
Når jeg har valgt at døbe kommissionen Siri, skyldes det, at min søn jævnligt fører små dialoger med den kunstige intelligens, som findes i enhver iPhone.

Dermed peger navnet på, at netop kunstig intelligens spiller en stigende rolle i vores hverdag, og meget ofte er det store udenlandske firmaer, der står bag.

Så jeg må skuffe Anders Colding-Jørgensen med, at navnet ikke er et knæfald for nogen, men en reference til virkeligheden, som flere mennesker kan forstå. 

Man kunne selvfølgelig have døbt Siri-kommissionen "Udvalget vedrørende datamater og elektronisk databehandling i den offentlige og private sektor".

Men jeg tror næppe det ville have haft den samme gennemslagskraft.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00