Debat

Iværksætter: Digital dagsorden kræver dialog med iværksættere

DEBAT: Regeringens bud på et disruptionråd og et iværksætterpanel er en god tanke. Men hvis vores lovgivning og offentlige system skal kunne følge med den digitale dagsorden, kræver det langt mere dialog med det voksende iværksættermiljø, skriver Laila Pawlak.

Peter Pagh-Schlegel
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Laila Pawlak
CEO, Dare2

Den anden dag faldt jeg over en artikel, som efterlod mig med det indtryk, at det var journalistisk genbrug fra en af de foregående års iværksætteruger.

For historien er den samme hvert år: Danskerne er ikke risikovillige nok, og vi gider ikke være iværksættere!

Fakta
Bland dig i debatten.
Skriv en mail til [email protected]

Artiklen proklamerede, at "kun 4 ud af 10 vil være iværksættere" og får henslængt nævnt længere nede i teksten, at 56 procent af unge under 35 kan se sig selv som iværksættere.

Ideelt set havde både digitalisering og iværksætteri fået deres egen minister, men et par udvalg er skam også interessant – særligt hvis de ikke bare bemandes af de sædvanlige Tordenskjolds soldater med fuldstændig forudsigelige holdninger.

Laila Pawlak
Founder og CEO af iværksætterhuset DARE2mansion

Lad os lige tage den igen: 40 procent af den samlede befolkning kan forestille sig at starte egen virksomhed – og over halvdelen af de unge!

Positiv udvikling
Tallet er massivt og burde rydde alle forsider. For når vi taler om, at Danmark skal klare sig i den globale konkurrence i en tid, hvor kunstig intelligens, biotech, robotteknologi og andre teknologier udvikler sig eksponentielt og mange store virksomheder udfordres, så er det iværksætterne, der er løsningen.

Stadig lidt provokeret over den negative vinkel fik jeg en fremragende tal-pusher fra Erhvervsstyrelsen til at sende mig de gamle iværksættertal. I 2013 var det således 15,7 procent, der havde lyst til at blive iværksættere. Der er altså tale om en udvikling fra 15,7 til 40 procent… på 3 år!

Regeringens disruptionråd
Nu er tal som bekendt taknemmelige, men udviklingen sender stadig et signal om, at vores samfund er i forandring. Noget kunne tyde på, at den nye regering også har opdaget det.

Jeg tænker særligt på det kommende disruptionråd og iværksætterpanel – måske inspireret af den foreslåede digitale taskforce og Siri-kommissionen, hvor jeg selv har fornøjelsen af at være et af de to folkevalgte medlemmer.

Tanken er god, men resultatet afhænger som i enhver start-up af teamet og eksekveringen. Så lad os håbe, at der også bliver tænkt disruptivt i sammensætningen på begge hold, og at de afspejler oprigtig diversitet (man fristes til at nævne, at der eksempelvis hverken kvinder eller selvstændige i de fem faste regeringsudvalg).

Ideelt set havde både digitalisering og iværksætteri fået deres egen minister, men et par udvalg er skam også interessant – særligt hvis de ikke bare bemandes af de sædvanlige Tordenskjolds soldater med fuldstændig forudsigelige holdninger.

Prioriter samarbejde med iværksættere
Tillad mig at komme med lidt input som optakt til de nye udvalg, da iværksætteri og den teknologiske udvikling går hånd i hånd og bør være topprioritet for Danmark, hvis vi vil gøre os gældende på den globale scene i fremtiden. Her er tre grunde til at prioritere samarbejdet med iværksætterne:

1. Fremtiden er her allerede, men danskerne tror det ikke
Det mange af os tror er science fiction, sidder der iværksættere i ramme alvor og arbejder på. De bygger robotter, kunstige intelligenser, dna-testere, kunstigt kød, flyvende biler og alt muligt andet. Mange af dem fejler, men nogle af dem lykkes.

Den eksponentielle teknologiske udvikling gør, at det aldrig har været så nemt og billigt at få adgang til teknologi og skabe disruptive forretninger. Med en computer, viljekraft og adgang til internettet har iværksættere adgang til en global pulje af kunder (og konkurrenter), leverandører og en global talentpulje.

Når kun 18 procent af danskerne ifølge Dare2’s nye undersøgelse tror, at det er sandsynligt, at deres job bliver erstattet af teknologi (mod 32 procent i USA), og hele 63 procent tror, det er direkte usandsynligt, så er der basis for at skabe både dybere og bredere indsigt i den virkelighed, de digitale iværksættere er ved at skabe.

2. Crowden finansierer fremtiden
Adgangen til og udnyttelsen af teknologi suppleret af udviklingen i crowdfunding og crowdlending gør det samtidig nemmere at få adgang til kapital for iværksætterne. Særligt fordi nye teknologiske løsninger også gør det nemt for almindelige mennesker at aktivere deres sleeping money.

Dermed aktiveres et helt nyt finansielt segment, der ikke tidligere har investeret og iværksætterne kan finansiere nye løsninger, som de traditionelle finansieringskilder ikke ville have bakket op.

Med en vækst i digitale iværksættere kommer vi også til at opleve en vækst i (også nye typer af) investeringer, og det skal vi selvfølgelig sørge for, at vores lovgivning ikke står i vejen for.

3. Iværksætterne mobiliserer, men udenom etablerede strukturer
Vi oplever en vækst i iværksættermiljøer og økosystemer. Iværksætterne mobiliserer og samles i co-working spaces, acceleratorprogrammer og maker spaces.

De mødes til små meet-ups i garagerne, til fredagsbarer, til townhall meetings og til kæmpe konferencer i Operaen og i haller med tusindvis af deltagere.

De fleste af de store iværksætterarrangementer samler langt flere mennesker, end nogen af de politiske partier eller større politiske organisationer formår at samle til deres årlige events.

Alligevel brillerer politikerne og embedsværket alt for ofte ved deres fravær – eller kigger kun forbi for at holde den obligatoriske fem minutters tale om, hvor vigtig teknologi og iværksætteri er.

Det er en skam, og det bliver noteret. 82 procent af iværksætterne føler ifølge Iværksætterforeningens nye analyse ikke, at landets politikere har nok fokus på iværksætteri og forholdene for iværksættere.

Digitalt iværksættermiljø udenom systemet
Hvis udviklingen som skitseret ovenfor fortsætter (og det gør den med meget stor sandsynlighed), så står vi inden for en overskuelig årrække med en stor gruppe mennesker – de (digitale) iværksættere – der mobiliserer sig i netværk udenom det etablerede, strukturelle system.

Det bliver dem, der er dybest forankret i anvendelsen af de nye eksponentielle teknologier, og de har adgang til netværk, kapital og ressourcer, der giver dem mulighed for at skabe skalerbare virksomheder og projekter med globale teams og derigennem positivt påvirke millioner af mennesker.

Alt sammen uden synderlig dialog eller involvering med det offentlige eller det politiske miljø, der skal skabe rammerne for udviklingen – og i øvrigt uden en særlig stemme i forhold til de 4,7 milliarder, der årligt bruges på erhvervsfremmeindsatsen.

Hvis jeg var politiker...
Hvis jeg var politiker – og det skal jeg for god ordens skyld påpege, at jeg ikke er – så ville jeg for alvor begynde at interessere mig for iværksætterne. Ikke bare sådan lidt, men for alvor.

For lige om lidt mobiliserer de. De 56 procent and counting. Freelancerne. Iværksætterne. De selvstændige. Alle de mærkelige. Dem, der skaber deres eget job, dem, der omfavner teknologien, dem, der disrupter, og dem, der drømmer om det – på trods af, at alt andet ville være smartere, mindre usikkert og for rigtig mange langt mere økonomisk fordelagtigt.

De er der lige om lidt i hobetal, og de færreste af dem kan finde et ståsted i det nuværende politiske landskab.

Hvis vores lovgivning og offentlige system skal kunne følge med – både med iværksætterne og den digitale dagsorden, så skal vi sikre, at vi ikke først starter relationen og dialogen, før afstanden er så stor, at vi ikke længere kan bygge broen.

De teknologiske løsninger, som iværksætterne skaber, venter ikke, bare fordi det politiske eller det offentlige først skal nedsætte et udvalg.

Vi skal prioritere at investere tid til at få nye indsigter, udforske nye teknologiske løsninger, bygge utraditionelle partnerskaber, være ambitiøse og eksperimentere. Den teknologiske udvikling og det entrepreneurielle mindset er vigtigt for alle – det føles måske ikke sådan, men det bliver det.

Giv et praj
Så har du talt med en iværksætter i dag? Inviteret en med til et møde? Spurgt dem om deres (sikkert skæve) vinkel på tingene? Besøgt dem ude i deres co-workingspaces og acceleratorprogrammer? Jeg mener, sådan rigtigt talt med dem? Ikke om dem – men med dem?

Hvis ikke, så giv et praj, så hooker jeg dig gerne op. Det er det, vi gør i iværksættermiljøet.

Laila Pawlak er en international oplægsholder og ekspert i disruption og fremtidens kundeoplevelser. Hun er stifter af de prisvindende virksomheder Dare2, Dare2mansion og Thinkubator og er en del af fakultetet ved Singularity University. Hun har to gange været nomineret til Årets Kvindelige Iværksætter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00