Debat

LIF: Sikker og effektiv brug af sundhedsdata kræver ny it

DEBAT: Uden moderne it-løsninger, hvor sundhedsdata kan deles på en sikker måde, mister vi både konkurrenceevne og værdifuld forskning. Og det er ikke i patienternes interesse, lyder det fra Lægemiddelindustriforeningen.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ida Sofie Jensen
Koncernchef i Lægemiddelindustriforeningen

Hvis vi ikke investerer i sikre systemer, der kan dele og håndtere dine, mine og vores alle sammens data på en sikker og forsvarlig måde, så går vi glip af værdifuld forskning, og vi mister vores konkurrenceevne – og det kan gå hen at blive rigtig dyrt.

Ida Sofie Jensen

Fra 1. juli 2016 har sponsoren i et klinisk lægemiddelforsøg kunnet få direkte adgang til selv at indhente oplysninger i forsøgsdeltagernes elektroniske patientjournaler. I hvert fald i teorien.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Ændringen kom i forbindelse med den nye lov om kliniske forsøg med lægemidler og er et led i den lovpligtige egenkontrol med forskningsprojektet. Det sker naturligvis på baggrund af informeret samtykke fra forsøgsdeltagerne.

Utilstrækkelige It-systemer
Men selv om den nye lov har åbnet for muligheden i teorien, så kan sponsor i praksis ikke få adgang til de elektroniske patientjournaler. For regionernes it-systemer kan ikke håndtere det.

I Region Nordjylland skrev man forud for lovens ikrafttræden følgende:

"Selvom der nu er den fornødne lovhjemmel til at indhente oplysningerne fra de elektroniske patientjournaler, skal selve adgangen til patientjournalerne leve op til reglerne i persondataloven og den dertil hørende sikkerhedsbekendtgørelse. Det betyder bl.a., at der ikke må gives adgang til flere oplysninger, end der er nødvendige for at kunne varetage den konkrete opgave."

Og det fortsætter

"Det vil sige, at der kun må gives adgang til journaler for de personer, som deltager i forskningsprojektet. Region Nordjyllands it-systemer understøtter på nuværende tidspunkt ikke en løsning med de nødvendige begrænsninger, men problemstillingen vil blive inddraget i et større brugerstyringsprojekt, som igangsættes efter sommerferien 2016."

Modsatrettede lovgivninger
Datalovgivningen skal overholdes – det kan der ikke være nogen tvivl om. Men hvis vi ønsker at tiltrække flere virksomhedsinitierede kliniske lægemiddelforsøg til Danmark, er det bare ikke godt nok.

De modsatrettede lovgivninger er noget rod, og hvad angår regionernes it-systemer, så har de alt for lidt fokus på at understøtte et effektivt og sikkert offentligt-privat samarbejde. Fra Lifs side har vi påpeget de tekniske mangler og udfordringer i mange år.

Lys for enden af tunnelen
Der er dog lys for enden af tunnelen med den igangværende udrulning af Sundhedsplatformen i Østdanmark. På sigt vil der være mulighed for tildeling af adgang til specifikke patienters elektroniske patientjournaler – den del virker dog ikke lige nu.

Udvekslingen af sundhedsdata mellem Sundhedsdatastyrelsen og Danmarks Statistik er et godt eksempel på, hvordan der er blevet sat fokus på den praktiske it-sikkerhed og investeret i at forbedre den.

CPR-gate skabte fokus
Forrige sommer modtog Chinese Visa Application Centre en fejllevering af ukrypterede sundhedsdata fra Forskerservice på Statens Serum Institut, der egentlig var beregnet til Danmarks Statistik.

Det førte til, at Sundhedsdatastyrelsen i dag sender sundhedsdata til Danmarks Statistik via en direkte, lukket og krypteret dataforbindelse – og ikke længere med posten.

Det er selvfølgelig rigtig ærgerligt, at fejlleverancen skete, men positivt at Sundhedsdatastyrelsen kontinuerligt arbejder med at forbedre sikkerheden og investerer i nye løsninger, der effektiviserer delingen af data.

Dyrt ikke at investeringer
Fremadrettet er det væsentligt at videreudvikle de såkaldte ”forskermaskiner”, hvor både offentlige og private forskere kan tilgå ikke-personhenførbare sundhedsdata i lukkede og kontrollerede systemer.

Forskermaskiner findes i dag hos både Sundhedsdatastyrelsen og hos Danmarks Statistik, men de skal videreudvikles og integreres, så de i videst muligt omfang sikrer, at der let kan gennemføres relevant forskning i danske sundhedsdata på et højt internationalt niveau.

Jo, det koster noget at investere i nye it-systemer. Men hvis vi ikke investerer i sikre systemer, der kan dele og håndtere dine, mine og vores alle sammens data på en sikker og forsvarlig måde, så går vi glip af værdifuld forskning, og vi mister vores konkurrenceevne – og det kan gå hen at blive rigtig dyrt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ida Sofie Jensen

Koncernchef, Lægemiddelindustriforeningen, adm. direktør, Dansk Lægemiddel Information, bestyrelsesmedlem Danmarks Statistik
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1984), EMP (Insead 2008), EHLP (Insead 2010), DBE (Columbia 2013), Singularity University (2016), EBP (Insead 2018)

0:000:00