Løhde: Demensudredning skal centraliseres  

TOPMØDE: Efter demenstopmødet slår både statsministeren og sundhedsministeren fast, at udredningen af demente skal forbedres. Sundhedsministeren forventer, at demensudredningen derfor skal samles på færre enheder. Patientforening er positiv.

Mandag samlede sundhedsminister Sophie Løhde (V) og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) 50 centrale aktører fra demensområdet på Marienborg til topmøde om demens. 
Mandag samlede sundhedsminister Sophie Løhde (V) og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) 50 centrale aktører fra demensområdet på Marienborg til topmøde om demens. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Hvis udredningen og behandlingen af demens skal forbedres, skal der være færre demensudredningscentre. Det vurderer sundhedsminister Sophie Løhde (V), efter hun mandag sammen med statsministeren holdt demenstopmøde på statsminister-residensen Marienborg.

Her havde de to samlet repræsentanter fra patientforeninger, regioner, kommuner og andre fra demensområdet til at komme med input til regeringens kommende handlingsplan for demente.

Regeringen har allerede nu lagt sig fast på, at netop udrednings- og behandlingskvaliteten skal forbedres. Udredning og behandling foregår især på landets demensudredningscentre og indledningsvist hos de praktiserende læger.  

Bedre til at diagnosticere
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der efter topmødet mødte pressen foran Marienborg med Sophie Løhde (V), slog fast, at udrednings- og behandlingskvaliteten ikke blot skal være bedre, den skal også være mere ensartet geografisk set i Danmark.

Men vi håber samtidig, at centrene opretter udgående teams, der kan udrede de patienter, som ikke er så mobile.

Nis Peter Nissen
Direktør, Alzheimerforeningen

”Vi skal være bedre til at diagnosticere. Så kan vi bedre handle på sygdommen. Dels ved at holde sygdommen i ave, men også for at patienten og de pårørende kan forberede sig på, hvad der er for et liv, der venter,” sagde Lars Løkke Rasmussen, der også vurderer, at en del demente i dag får for meget medicin.

Hvordan man forbedrer udredningen og behandlingen havde Sophie Løhde et bud på på græsplænen foran Marienborg. Det skal blandt andet være lettere for de forskellige lægespecialer at arbejde sammen om at finde den rette diagnose. Og det vil betyde færre centre.

”Det er behov for at samle kompetencerne mere. Man skal nemt kunne trække på neurologer, geriatere og psykiatere. De er nogle steder spredt på en masse enheder. Jeg ser for mig, at vi får færre demensudredningscentre for at kunne løfte kvaliteten,” sagde Sophie Løhde. Hun understregede ligesom Lars Løkke Rasmussen, at en forbedring af behandlingen og plejen af demenspatienter kræver en styrket indsats i både kommuner, regioner og almen praksis på en lang række områder.

Patientforening støtter centralisering
Hos Alzheimerforeningen, der også er talerør for demente generelt, bakker man op om tankerne om færre udredningscentre.

Ifølge direktør i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen, er der i Region Hovedstaden gode erfaringer med at lave færre, men større demensudredningscentre.

0:000:00