Nordjyske kommuner og patienter opnår gevinster ved telemedicin

GEVINST: Evalueringen af Telecare Nord viser, at der er penge at spare ved telemedicinsk behandling af lungepatienter. Besparelserne gælder dog kun en mindre del af målgruppen. Tag med Altinget til Nordjylland.

Nyeste tal fra Telecare Nord viser, at der er økonomiske fordele ved at behandle lungepatienter med telemedicin.
Nyeste tal fra Telecare Nord viser, at der er økonomiske fordele ved at behandle lungepatienter med telemedicin.Foto: colourbox.com
Klaus Ulrik Mortensen

Man behøvede ikke aktivere megen fantasi for at høre kampestenene falde fra konsulenternes skuldre onsdag formiddag i Aalborg.

Endelig.

Endelig var der nogen, som kunne bevise, at der var penge at tjene på arbejdet med telemedicin. Godt nok ikke mange, og tillige kun på en snæver målgruppe. Men ikke desto mindre penge. Penge i kassen.

Endelig.

Fakta
Telecare Nord er et telemedicinsk storskalaprojekt, der har været etableret som et tværsektorielt samarbejde mellem 11 nordjyske kommuner, Region Nordjylland, alment praktiserende læger i Nordjylland samt Aalborg Universitet.

Projektet har efterprøvet effekten af telemedicinsk hjemmemonitorering til KOL-patienter. Godt 1.400 nordjyske borgere med KOL har været involveret i projeket. Det samlede budget er på 60 millioner kroner.

Projektet startede 1. januar 2012 og sluttede 30. juni 2015.

Det er besluttet, at Telecare Nord nu skal forsøge at udbrede den teknologiske platform til også at omfatte hjertesvigtspatienter.

Rygtet om, at det nordjyske storskalaprojekt Telecare Nord barslede med godt nyt var allerede sivet til store dele af branchen. Det betød, at der fra morgenstunden - og her taler vi timerne, før solen overhovedet havde taget sig sammen til at stå op - herskede en nærmest løssluppen stemning blandt dem, der skulle fragtes fra Kastrup til Aalborg.

Og den skulle kun forstærkes, som dagen skred frem. Højdepunktet - eller hvad man fristes til at kalde det - var, da en stuvende fuld konferencesal taktfast klappede Hjørring Kommunes kor af lungepatienter gennem Lars Lilholts “Kald det kærlighed”.

At der så faktisk viser sig at være respiratoriske fordele forbundet med korsang er en helt anden historie.

Vi må konstatere, at det viste sig, at ingen af de to grupper havde ret. Telemedicin redder ikke økonomien i sundhedsvæsenet, men det ødelægger den heller ikke.

Dorte Stigaard
Styregruppeformand, Telecare Nord

Hårdt ramte KOL-patienter giver overskud
Men så var vi også klar til at få nogle tal på bordet. Telecare Nord blev lanceret i 2012 som ét af fem tiltag i den tidligere regerings telemedicinske handlingsplan. Efter tre års arbejde blev projektet i juni måned afsluttet. Og selv om de i alt fire afsluttende evalueringsrapporter stadig mangler enkelte tilføjelser, har man viden nok til at lægge hovedet på blokken og annoncere, at man har fundet de efterlyste gevinster.

Godt 7.000 kroner årligt sparer man ved at lade svære KOL-patienter overvåge deres egen sygdom. Besparelserne hentes primært ved, at patienterne undgår dyre genindlæggelser som følge af forværret sundhedstilstand.

“Resultaterne flugter godt med international forskning, der siger, at der er mest evidens for gevinster hos patienter med svær KOL. Det betyder også, at der ikke er gevinst ved at udrulle teknologien til alle målgrupper,” forklarer ph.d-studerende på Aalborg Universitet Flemming Witt Udsen, der har stået for den økonomiske evaluering af projektet.

0:000:00