Nu starter Ellemanns oprydning efter Manu Sareen

UDSPIL: Regeringen indleder onsdag forhandlinger om en reform af serviceloven. Forud går måneders forsøg på at klinke skårene mellem handicappede og kommuner.

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann har forsøgt at bygge bro mellem handicappede og kommuner. Men enighed har aldrig været en afgørende forudsætning.
Social- og indenrigsminister Karen Ellemann har forsøgt at bygge bro mellem handicappede og kommuner. Men enighed har aldrig været en afgørende forudsætning.Foto: Simon Læssøe/Scanpix
Kim Rosenkilde

Efter lang tids tilløb er social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) onsdag klar til at præsentere sit bud på fremtidens regelsæt for støtten til handicappede og socialt udsatte voksne.

Med sit forslag skal regeringen på en gang sikre kommunerne bedre mulighed for at styre indsatserne og ikke mindst økonomien på området.

Samtidig skal de udsatte og handicappede borgere garanteres en mere fleksibel og hurtig sagsbehandling, uden at det går ud over deres rettigheder eller retssikkerhed.

Det er to hensyn, som den tidligere regeringen og daværende socialminister Manu Sareen (R) havde mere end svært ved at få til at gå op.

Ligefrem enighed har jeg ikke haft forventning om. Men en fælles forståelse blandt organisationerne er vigtigt.

Orla Hav (S)
Handicaporfører

For knap to år siden fremsatte han et lignende lovforslag. Det endte Sareen dog med selv at trække tilbage, da han et halvt år inden det forestående folketingsvalg sad med en stor bunke ekstremt kritiske høringssvar.

For at undgå en lignende fiasko nedsatte Karen Ellemann i foråret en følgegruppe bestående af blandt andet KL og Danske Handicaporganisationer, som skulle være med til at forberede det kommende lovforslag.

Det sidste afgørende møde skulle efter planen være afholdt mandag.

På vagt for forringelser
Men tirsdag eftermiddag var det endnu ikke lykkedes parterne i følgegruppen at få formuleret en fælles udtalelse til Folketingets partier.

Handicaporganisationerne har til det sidste frygtet, at de skulle komme til at bakke op om noget, som i sidste ende vil svække deres medlemmers retsstilling og levevilkår.

0:000:00