Ny platform og 20 millioner kroner skal få nordjysk sundhedsteknologi på landkortet

ERHVERVSFREMME: Ny regional platform skal med over 20 millioner kroner i ryggen gøre Nordjylland til en magtfaktor i udvikling af sundheds- og velfærdsteknologi. Ny analyse kritiserer samtidig det nationale støttesystem.

Foto: Claus Fisker/Scanpix
Klaus Ulrik Mortensen

En ny nordjysk platform for sundheds- og velfærdsydelser ser nu dagens lys.

Og ambitionen er ikke til at tage fejl af: Nemlig at gøre platformen til “springbræt for fremtidens sundhedsydelser”, som det også formuleres i den udsendte pressemeddelelse.

Men hvordan skal det præcis ske? Og hvorfor satse på netop sundhedsindustrien, når man kunne tage fat en masse andre steder?

Lokale virksomheder tog initiativ
Altinget har taget en snak med projektleder i Vækstforum Nordjylland Gorm Simonsen, der er blevet sat til at lede sekretariatsarbejdet.

Fakta
Formålet med den fælles nordjyske platform er at lave en samlet og stærk klyngeorganisering inden for sundheds- og velfærdsteknologi.

Initiativet samler og tager afsæt i de eksisterende aktiviteter på området, som blandt andet tæller BioMed Community, EIR og One-Stop-Shop, og platformen skal sikre koordinering og synergi mellem alle relevante initiativer i Nordjylland.

Parterne i initiativet er Region Nordjylland, de nordjyske kommuner, Aalborg Universitet, UCN, SOSU Nord samt erhvervsorganisationerne og de nordjyske virksomheder inden for området.

Vækstforum medfinansierer initiativet med en investering på i alt 21,5 mio. kr. i perioden 2017-2020. Dels via Region Nordjyllands regionale udviklingsmidler og dels via EU’s strukturfondsmidler. Heraf investeres 12,5 mio. kr. i opstart at initiativet, mens yderligere 9 mio. kr. reserveres til målrettede aktiviteter i de følgende år.

Platformen er et samarbejde mellem region, kommuner, vidensinstitutioner og det nordjyske erhvervsliv. Hovedparten af finansieringen kommer fra Vækstforum Nordjylland, som over fire år skyder 21,5 millioner kroner i projektet. Heraf stammer en stor del af midlerne fra EU’s strukturfond.

Og ifølge projektlederen er ambitionen, at man ved at samarbejde med virksomhederne på et tidligere trin i udviklingsfasen kan hjælpe dem til at få forretningerne til at vokse.

Der har været meget af det, som jeg kalder projekteri, i Danmark. Det vil sige gode løsninger, som af forskellige grunde aldrig er blevet implementeret. Derfor skal vi fra første fløjt have fat i driften.

Gorm Simonsen
Projektleder, Vækstforum Nordjylland

“Vi blev kontaktet af lokale sundhedsvirksomheder, som ønskede en klarere indgang til støttemulighederne. Og som var frustrerede over at skulle samarbejde med mange små regionale butikker, som de beskrev det. Og da vi samtidig gik med planer om at lave et vækstinitiativ på sundhedsområdet, var det et oplagt match,” siger Gorm Simonsen.

To eksempler til efterfølgelse
Han forklarer, at man i Aalborg Universitet har et regionalt fyrtårn, som hvert år udklækker godt 800 kandidater på tværs af de medicinske og sundhedsteknologiske fagområder. Og at der derfor er god mening i at puste til talentmassen i forskningsmiljøerne.

To aktuelle nordjyske successer fortjener at blive fremhævet som eksempler til efterfølgelse, vurderer han.

0:000:00