Ny teknologi giver stumme patienter en stemme

TALE: Hammel Neurocenter giver patienter mulighed for at kommunikere – også selvom de ikke kan tale. Centeret udvikler skræddersyede teknologiske løsninger i et tæt samarbejde mellem ergoterapeuter, talepædagoger og ingeniører.

Patienten Simon kan ikke tale, men kommunikerer alligevel fint med omverdenen.
Patienten Simon kan ikke tale, men kommunikerer alligevel fint med omverdenen.Foto: Agata Lenczewska-Madsen/Hospitalsenhed Midt
Tyson W. Lyall

Patienterne på Hammel Neurocenter lader ikke stemmebåndet få det sidste ord.

Centeret – et af to landsdækkende centre for højtspecialiseret genoptræning af hjerneskadede patienter – har nemlig succes med individualiserede teknologiske løsninger til patienter, som ikke kan tale.

Hjerneskadet på Facebook
Hammel Neurocenter fremhæver eksempelvis en 40-årig patient, Simon, som er ved at genoptræne efter en hjerneskade. Selvom han forstår alt, kan han ikke tale – blandt andet på grund af en indlagt tube i halsen.

I løbet af sin genoptræning har han imidlertid lært at bruge et tastatur med forstørrede taster og mus, hvorfor han nu kan kommunikere skriftligt med sine omgivelser. Til at hjælpe sig bruger han et program, der understøtter skriveprocessen.

Via sit hjælpemiddel forklarer Simon i en pressemeddelelse selv fordelene:

”Teknologien giver mig mulighed for at kommunikere med mine pårørende, der bor langt her fra. Det betyder, at jeg kan bestemme, hvad folk skal vide og hvornår. Det betyder en verden til forskel for mig at have fået muligheden for at kommunikere via denne teknologi.”

Ifølge Niels Estrup Andersen, civilingeniør og ansat på Hammel Neurocenter, laver stedet en individuel tilpasning af teknologien med et softvareprogram og en adaptorløsning. Herfra kan de teknologiske hjælpemidler – som musen eller tastaturet – kobles til. 

Tværfagligt og teknologisk samarbejde
De succesfulde kommunikationsløsninger afhænger dog ikke kun af teknologi, forklarer Sine Dyrsø-Højsgaard, der er kommunikationsvejledende ergoterapeut på Hammel Neurocenter.

I samarbejde med talepædagoger og ingeniører noterer hun løbende, hvordan den enkelte patient bedst kan hjælpes.

0:000:00