Nye penge til forskning i datasikkerhed

DATASIKKERHED: Alexandra Instituttet har sammen med Aarhus Universitet modtaget 9,4 millioner kroner fra EU til nyt projekt, der skal øge datasikkerheden i sundhedssektoren.

Klaus Ulrik Mortensen

Et samarbejde mellem Alexandra Instituttet og Institut for Datalogi på Aarhus Universitet skal forske i nye måder at øge datasikkerheden i sundhedssektoren.

Projektet, som bærer navnet SODA (Scalable Oblivious Data Analytics), er støttet med 9,4 millioner kroner fra EU's forsknings- og innovationsprogram Horizon 2020.

Pengene skal ifølge Head of Security Lab på Alexandra Instituttet, Gert Læssøe Mikkelsen, bruges til forskning i teknikker til beskyttelse af følsomme oplysninger, der indsamles ved hjælp af big data.

Effekt og sikkerhed
Analyse af big data rummer et enormt potentiale for viden- og værdiskabelse i samfundet. Men projektet skal belyse, hvordan virksomheder og organisationer benytter og deler personfølsomme data inden for eksempelvis sundhed, samtidig med at borgernes oplysninger behandles fortroligt.

En del af pengene går til at udvikle teori og bygge prototyper, der gør teknologien hurtigere og bedre. En anden del af projektet handler om at lave brugerstudier for at finde ud af, om patienterne føler sig mere trygge, når der kommer nogle teknologiske løsninger, der gør det mere sikkert at afgive personfølsomme oplysninger.

Målet er at kunne lave big data-analyser på flere databaser samtidigt, uden at man samler alle data i en database. Det kræver, at vi udvikler noget teori, så teknologierne kan fungere hurtigere, forklarer Gert Læssøe Mikkelsen.

Internationalt samarbejde
Forskningsprojektet er desuden et samarbejde med Eindhoven University of Technology, Göttingen Universitet og Philips Research, der har en ledende rolle i projektet i kraft af, at de er en af verdens førende producenter af sundhedsteknologi.

“Philips har en masse udstyr, som står på hospitaler og genererer data. Philips' forskningsafdeling ser derfor en mulighed i at lave en service, der analyserer og finder mønstre i data, uden at virksomheden selv skal have alle disse data overdraget. Det kan på sigt blive til et produkt, som kan give læger og forskere indblik i, om en behandling virker, hvorfor den ikke virker, eller hvordan man kan forbedre den. Men for at det kan lade sig gøre, skal dataene være sikret,” siger Gert Læssøe Mikkelsen til Alexandra Instituttets hjemmeside.

Budgettet er fordelt, så Institut for Datalogi på Aarhus Universitet får 3,5 millioner kroner til udvikling af teori, der gør teknologien hurtigere og bedre, mens Alexandra Instituttet får 5,9 millioner kroner til implementering af software-komponenter, brugerstudier og udvikling af prototyper.

0:000:00