Nyt kommunalt udspil vil udvide telemedicin til hele landet

ANBEFALINGER: Telemedicinske løsninger skal udvides til hele landet. Og så skal der investeres i efteruddannelse af kommunale medarbejdere, lyder det i nyt sundhedsudspil fra KL.

Nyt udspil fra KL ønsker større statslig involvering i det telemedicinske arbejde.
Nyt udspil fra KL ønsker større statslig involvering i det telemedicinske arbejde.Foto: Colourbox
Klaus Ulrik Mortensen

Egentlig er der slet ikke brug for et kommunalt sundhedsudspil.

To dage efter, at KL præsenterede sine 41 anbefalinger til et bedre og mere nært sundhedsvæsen, sendte Region Midtjylland en pressemeddelelse ud, som viser, at kommunerne sagtens kan selv.

Her blev det beskrevet, hvordan Horsens, Hedensted, Odder og Skanderborg det sidste halvandet år har arbejdet strategisk med telemedicinsk sårbehandling i hjemmeplejen. Og at man nu er parat til at gøre ordningen permanent.

“Projektet er et eksempel på, hvordan vi flytter et behandlingstilbud ud til patienten i stedet for, at patienten skal komme til os,” siger Gitte Svendsen, som er sygeplejerske på Ortopædkirurgisk Afdeling på Hospitalsenheden Horsens.

Jeg blev glad, da jeg læste udspillet, fordi det er første gang, der kommer så positive takter fra kommunerne. Og så er det dejligt, at man nu kalder patienterne for patienter, og ikke længere borgere.

Jes Søgaard
Professor i sundhedsøkonomi, Aarhus Universitet

Telemedicin skal bredes ud
Arbejdet er som taget ud af de casebeskrivelser, der supplerer KL’s 41 anbefalinger i udspillet, der har fået titlen “Sammen om sundhed”. Anbefalingerne er hakket op i syv grupperinger:

Heraf fokuserer især to på det telemedicinske arbejde. Målet er:

Samt at Sundhedsstyrelsen udarbejder en klar kronikerstrategi, som:

Kommunerne kan ikke selv
En af de største barrierer for at høste gevinsterne ved den nye teknologi er ifølge KL, at de bedste løsninger stadig mangler at blive systematisk udbredt til hele landet. Det betyder, at det i for høj grad er op til den enkelte kommune at sørge for, at patienterne, men også kommunekassen, får gavn af de teknologiske landvindinger.

Og dermed er vi tilbage ved det midtjyske eksempel. For godt nok er nogle kommuner i stand til selv at sætte og forfølge en teknologisk dagsorden. Men mange steder i landet har man altså brug for en statslig instans til at lede vejen.

0:000:00