Nyt samarbejde om demens skal åbne tysk grænse for danske virksomheder

TYSKLAND: Nyt projekt får 19 millioner kroner til at introducere dansk velfærdsteknologi til gavn for tyske demente. Håbet er, at samarbejdet kan bryde grænserne ned for andre typer virksomheder.

Foto: Colourbox.dk
Klaus Ulrik Mortensen

Egentlig er det et spørgsmål om simpel udbud og efterspørgsel.

Danske virksomheder har de seneste år udviklet en bred palette af teknologier, som kan lette livet for borgere med demens.

En gruppe, der syd for grænsen er i hastig vækst, og som frem mod 2050 forventes at fordoble sit antal fra 1,5 millioner til 3 millioner borgere.

Databøvl spænder ben
Problemet er bare, at de danske løsninger kun i ringe grad kan bruges på det tyske marked. Lovmæssige forhindringer betyder, at redskaber, der kræver, at man deler data på tværs af sektorer, ikke er tilladt i Tyskland.

Fakta
Bag Demantec står en række danske og tyske partnere, der er forankret i Region Syddanmark, Region Sjælland og Slesvig-Holsten. Projektet løber frem til 2018.

De tyske partnere er:
  • DIAKO – Soziale Enrichtungen GmbH
  • Flensburg University of Applied Science
  • Gesundheitsregion Nord
  • Pflegenheim ”Unter dem Regenbogen (Delta pflegebetrieb)
De danske partnere er:
  • Anygroup ApS
  • Aabenraa Kommune – Rise plejecenter
  • CoLab (Syddansk Sundhedsinnovation)
  • Lifepartners A/S
  • University College Sjælland
  • Welfare Tech

Kilde: Welfare Tech

Og selv i de tilfælde, hvor teknologierne uden problemer kan tages i brug, ved virksomhederne oftest ikke, hvordan de skal gå til opgaven.

Det er baggrunden for, at en række danske og tyske partnere nu er gået sammen om at skabe, hvad de kalder et ‘nordeuropæisk fyrtårn’ inden for demensløsninger. Projektet, som får navnet Demantec, er født med et budget på 19 millioner kroner, som er rejst i fællesskab af Interreg Deutschland-Danmark og Syddansk Vækstforum.

Tyskland kan se, at digitale redskaber på mange fronter kan gøre arbejdet lettere, men har brug for et skub for at komme i gang. Og samtidig har vi en række danske virksomheder, som mangler det sidste i forhold til at blive klogere på, hvordan de kan komme ind på det tyske marked.

Christian Graversen
Adm. direktør, Welfare Tech

Modning på begge sider af grænsen
Arbejdet ledes fra dansk side af den sundheds- og velfærdsteknologiske klynge Welfare Tech, der tæller højteknologiske virksomheder og offentlige aktører, som allerede arbejder med demensløsninger. Her sætter administrerende direktør Christian Graversen ord på baggrunden for samarbejdet.

“Der er behov for modning af samarbejdet på begge sider. Tyskland kan se, at digitale redskaber på mange fronter kan gøre arbejdet lettere, men har brug for et skub for at komme i gang. Og samtidig har vi en række danske virksomheder, som mangler det sidste i forhold til at blive klogere på, hvordan de kan komme ind på det tyske marked,” siger han.

Han forklarer, at tre af netværkets medlemmer er tiltænkt en central rolle i projektet: Lifepartners, som udvikler kommunikationsplatforme til plejecentre. Anygroup, som laver sensorer, der bruges til at overvåge de dementes færden i boligerne. Og Rise Plejecenter i Aabenraa, som er blandt de danske plejecentre, som er længst med implementeringen af ny demensteknologi.

0:000:00