Økonomichefer ruster sig til ny kommunal virkelighed

INTERVIEW: Økonomidirektørforeningens formand, Tom Ahmt, beskriver en kommunal ledelsesopgave i forandring. Korte horisonter i store politiske aftaler udfordrer bl.a. direktørerne, lyder vurderingen.

"Vi skal
stadig bevare vores kernefaglighed på det administrative område, men vi skal
samtidig mestre andre discipliner," siger økonomidirektørernes formand Tom Ahmt om direktørnes rolle i kommunerne. En rolle, som er i forandring. 
"Vi skal stadig bevare vores kernefaglighed på det administrative område, men vi skal samtidig mestre andre discipliner," siger økonomidirektørernes formand Tom Ahmt om direktørnes rolle i kommunerne. En rolle, som er i forandring. Foto: Aabenraa Kommune
Tyson W. Lyall

”Udviklingen i 2016 tegner til at forandre vilkårene for kommunernes arbejde markant,” skriver Økonomidirektørforeningen forud for sit årsmøde 8. - 9. november.

Men hvad betyder det, når de kommunale ledere med egne ord befinder i en forandringsperiode, hvor problemer ”kræver andre typer løsninger end dem, man har arbejdet med de seneste 5-7 år”?

Det giver foreningens formand, Tom Ahmt, sit bud på forud for årsmødet, som blandt andet får finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) på besøg.

Her vil ministeren ifølge Tom Ahmt kunne møde en gruppe offentlige ledere, som blandt andet er udfordret af en aftagende krisebevidsthed i befolkningen.

Tanken om, at alt ikke kan gøres op i betalingsstrømme, bliver en del af den nye kommunale virkelighed. Vi skal stadig være dygtige til at holde styr på vores økonomi, men vi bliver også nødt til at løse nogle af vores problemer ved at række ud til andre sektorer.

Tom Ahmt
Formand, Økonomidirektørforeningen

Det skaber fundamentale udfordringer i kommunerne, når store politiske aftaler samtidig kun giver vished ét år frem ad gangen, mener økonomidirektørernes formand.

”Den måde, finansieringstilskuddet eksempelvis er udformet på, gør det rigtig svært at lave et troværdigt flerårsbudget."

Vi skal kunne tænke kreativt, indgå i netværk og agere i en politisk organisation, som bliver mere og mere udfordret af, at vi ikke er nogen isoleret ø. Kan man lide det, så er rollen blevet mere spændende.

Tom Ahmt
Formand, Økonomidirektørforeningen

”Sammenholdt med den manglende krisebevidsthed opstår der en uvilje imod at skabe balance og handle proaktivt. Vi er i en situation, hvor vi har godt styr på økonomien i indeværende år, men når vi kigger længere ud i fremtiden, er det svært at skabe klarhed. Det er en kæmpe usikkerhedsfaktor.”

Mens kommunernes økonomistyring ifølge Tom Ahmt er væsentligt bedre i dag end for blot for få år tilbage, er usikkerheden samtidig blevet større.

”Nu står vi over for en situationen, hvor vi ud over det første år nærmest lægger budget i blinde. Det er en voldsom udfordring,” siger han.

Dokumentation

Om Økonomidirektørforeningen

Den kommunale økonomidirektørforening er en forening for de øverste økonomiansvarlige i landets kommuner. Der kan maksimalt optages tre medlemmer fra hver kommune.

Foreningens formål er:

* At præge udvikling og effektivisering af den kommunale økonomistyring og øve indflydelse på spørgsmål og problemstillinger inden for økonomiområdet.

* At være en attraktiv og kompetent samarbejdspartner for relevante aktører i både den private og offentlige sektor.

* At dele viden og styrke den faglige udvikling og netværksdannelse for chefer og ledere af økonomiområdet i den offentlige sektor.

* At gennemføre aktiviteter, der understøtter lederrollen og en faglig og personlig udvikling af medlemmerne og disses medarbejdere.

Foreningen virker i et nært samarbejde med KL, Kommunaldirektørforeningen og de øvrige chefforeninger på det kommunale område.

Kilde: Oedf.dk


0:000:00