Politikere gør klar til slutspil om data-regler

DATA: Efter et langstrakt forløb samler sundhedsminister Sophie Løhde (V) partierne efter jul for at få afklaret, om der kan skabes et bredt forlig om brugen af sundhedsdata. DF: Det haster med en afklaring. S: Vi vil strække os langt. 

Enhedslisten ser gerne, at Datatilsynet får flere beføjelser og får mere armslængde - blandt andet for at sikre, at danskernes sundhedsoplysninger bliver håndteret korrekt og sikkert.
Enhedslisten ser gerne, at Datatilsynet får flere beføjelser og får mere armslængde - blandt andet for at sikre, at danskernes sundhedsoplysninger bliver håndteret korrekt og sikkert.Foto: Colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Kan Folketingets partier blive enige om en stribe grundlæggende principper for indsamling og deling af sundhedsdata? Det er, hvad sundhedsminister, Sophie Løhde (V), og Folketingets sundhedsordførere skal finde ud af i kølvandet på en lang møderække om brugen af sundhedsdata.

Sundhedsminister Sophie Løhde er positiv efter rækken af møder, der har kørt i et år.

”Vi har haft nogle gode og konstruktive møder, hvor vi bl.a. har haft lejlighed til at drøfte de potentialer, der er ved at bruge sundhedsdata til eksempelvis at fremme kvalitetsarbejdet i sundhedsvæsnet. Vi har også talt om nogle af udfordringerne på området, f.eks. datasikkerhed,” siger sundhedsminister Sophie Løhde om møderækken, der har budt på oplæg fra aktører og eksperter på området.

LÆS: Politikere i svær balancegang om adgangen til sundhedsdata

Hækkerup lovede oprydning
På det opsummerende møde i februar 2017 skal sundhedsministeren og de andre partiers ordførere vurdere, om der kan skabes en politisk konsensus om principper for brugen af sundhedsdata. Sundhedsminister Sophie Løhde har nævnt, at en politisk forståelse kunne være i stil med de syv principper, som alle Folketingets partier i april 2016 blev enige om i forhold til prioritereting i sundhedsvæsnet.

En stribe eksempler på, at der ikke har været styr på brugen af sundhedsdata – herunder den nu lukkede DAMD-database – fik daværende Sundhedsminister Nick Hækkerup til at slå fast, at der var behov for en oprydning på området.

Sophie Løhde overtog stafetten, der har været politisk vanskelig, fordi især Dansk Folkeparti og Enhedslisten har ønsket langt mere restriktive regler for indsamlingen og brugen af sundhedsdata end de fleste andre partier.

”Det er ingen hemmelighed, at brugen af sundhedsdata fra tid til anden giver anledning til debat. Og det er med god grund, for det er utrolig vigtigt, at vi i vores begejstring over alle de perspektiver, der er forbundet med vores sundhedsdata, ikke glemmer, at vi skal have respekt for patienternes sundhedsoplysninger og passe godt på dem,” siger Sophie Løhde om problemstillingen.

S: Det haster
Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, mener, at det haster med at få en afklaring. Han peger på, at forskere, patientforeninger og lægemiddelvirksomheder efterspørger klarhed på området.

Dokumentation

De har blandt andet holdt oplæg om data til sundhedsordførerne:

  • Morten Freil, Danske Patienter
  • Helle Ulrichsen, formand for Strategisk Alliance for Sundheds- og Registerdata (STARS)
  • Allan Flyvbjerg, sundhedsdekan
  • Thomas Ploug, Etisk Råd
  • Michael Borre, Danske Multidisciplinære Cancer Grupper
  • Anders Beich, DSAM 
  • Erik Jylling, Danske Regioner
  • Leif Vestergaard, Kræftens Bekæmpelse
  • Christian Harsløf, KL

0:000:00