Robotter i genoptræningen kan lette livet for kommunerne

STATUS: Landets største velfærdsteknologiske projekt, Patient@home, gør status efter tre års arbejde. En af de løsninger, som rummer størst potentiale, er genoptræning af blodprop-patienter med industrirobotter.

Projektleder i Robocluster Conny Heidtmann instruerer en patient i genoptræning ved hjælp af Syddansk Universitets industrirobot.
Projektleder i Robocluster Conny Heidtmann instruerer en patient i genoptræning ved hjælp af Syddansk Universitets industrirobot.Foto: Hannibal-Bach/Fotograf
Klaus Ulrik Mortensen

Afgrænset af Syddansk Universitets karakteristiske gråmelerede beton gemmer der sig i et lokale i udkanten af Odense en robot, som kan gøre livet lettere for mange danske kommuner.

Og ikke bare lettere. Men også billigere. Robotten er en såkaldt industrirobot, som typisk ville stå i en fabrik i Kina og producere nogle af de mange forbrugsgoder, som vi efter rum tid ender med at pakke væk i kælderen.

Men i dette tilfælde er den flyttet ind i hjertet af Danmarks største velfærdsteknologiske laboratorium - Patient@home - som har hjemme i Odense. Projektet er et samarbejde mellem en række offentlige og private aktører, som med et budget på 190 millioner kroner har afsat seks år til at teste over 70 forskellige løsninger.

Målet med arbejdet er at holde folk længst muligt i eget hjem. Behovet for patienter, som i højere grad end tidligere kan klare sig selv, stiger kun i takt med, at de ældre bliver flere og de yngre færre, og hospitalerne samtidig sløjfer sengepladserne. Man håber at kunne udvikle 40 nye produkter og services, som kan understøtte sundhedssektorens stigende behov for bedre og hurtigere rehabilitering samt indlæggelser og pleje af patienter i egne hjem.

Flere og flere opgaver flyttes disse år til kommunerne. Men kommunerne har hverken ressourcer eller midler til at tilbyde traditionel fysioterapi, så derfor ses ideen om en robot, som kan installeres i hjemmet og genoptræne patienten, som en kæmpe hjælp.

Jørgen Løkkegaard
Chef, Center for Velfærds- og Interaktionsteknologi, Teknologisk Institut

Robotten lærer patientens træningsmønster
Et af de produkter, som ved projektets afslutning i 2018 gerne skulle være klar til markedsbrug, er Universal Robotrainer, som bemeldte industrirobot er blevet døbt. Tanken er, at robotten skal kunne understøtte eksempelvis blodprop-patienter i at lave specifikke bevægelser, der lader dem genvinde funktionsevnen.

Sensorer i robotten hjælper med at bestemme, hvor meget patienten skal understøttes, så øvelsen automatisk tilpasses patientens niveau og fremskridt. Behovet for individualisering er stort, og det har ledt til, at der lige nu udvikles en måde, hvorpå terapeut og patient sammen med robotten kan optage den bane, man ønsker at træne.

“Lige nu arbejder vi med at efterligne nogle simple træningsøvelser. Terapeuterne definerer øvelserne gennem videooptagelser, der illustrerer øvelsen fra flere vinkler. Dette bliver ingeniørernes skabelon i forhold til at finde ud af, hvordan robotten smartest hjælper med at lave samme øvelser,” forklarer lektor og ph.d. Jacob Nielsen fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på Syddansk Universitet.

Stor efterspørgsel i kommunerne
Og den type løsninger er der stor efterspørgsel efter i kommunerne, forklarer chef for Center for Velfærds- og Interaktionsteknologi på Teknologisk Institut, Jørgen Løkkegaard. Han står i spidsen for Patient@homes samlede innovationsarbejde, og er derfor personen med det bedste overblik over de mange forskellige projekter.

“Her til formiddag havde vi møde i projektets styregruppe. Og jeg kunne forstå på deltagerne, at mange kommuner rundt om i landet spændt følger med i, hvilke løsninger vi kommer frem til, som kan gøre arbejdet med genoptræning lettere og billigere,” siger han.

Da kommunalreformen i 2007 skar antallet af kommuner fra 275 til 98, fik de nye storkommuner samtidig ansvar for den kommunale genoptræning. Det betød, at opgaver, som før blev løst af specialister i amterne, nu skulle håndteres kommunalt. Og det skabte et stort pres på kommunerne for at kunne levere varen.

“Flere og flere opgaver flyttes disse år til kommunerne. Det er blandt andet en konsekvens af ønsket om mindre ambulant behandling på hospitalerne. Men kommunerne har hverken ressourcer eller midler til at tilbyde traditionel fysioterapi, så derfor ses ideen om en robot, som kan installeres i hjemmet og genoptræne patienten, som en kæmpe hjælp,” siger Jørgen Løkkegaard.

Han forklarer, at det også ville betyde, at patienter, der i dag køres til genoptræning to gange om ugen, med en robot i hjemmet ville kunne træne to gange om dagen, og dermed blive langt hurtigere raske.

Svært at skaffe patienter til eget hjem
Altinget besøgte Patient@home i Odense i foråret 2015. Her var et af de projekter, som blev fremhævet, Hospital Hjemme. Motivationen bag Hospital Hjemme er ønsket om at flytte patientplejen hjem i borgerens eget hjem.

“Nye supersygehuse betyder, at sengepladserne forsvinder. Men der er grænser for, hvor kort tid ældre medicinske patienter kan være indlagt. Derfor vil vi lave et mobilt hospital, som kan installeres i den ældre borgers eget hjem,” fortalte projektleder og overlæge på Odense Universitetshospital Jens-Ulrik Rosholm.

Man havde testet systemet på to patienter, men manglede endnu at indlægge sin første rigtige patient. I alt skulle 30 patienter afprøve hjemmehospitalet.

Nu godt et halvt år senere, hvor Teknologisk Institut har gjort status på projekterne og samlet en række af erfaringerne i en ny publikation, har man stadig svært ved at finde egnede patienter.

Balance mellem fejlalarmer og ingen alarm
Rigtig mange er for syge og ustabile til at indlægge i hjemmet, forklarer overlægen, som også hæfter sig ved, at for fintfølende alarmer i hjemmet risikerer at sende for mange fejlalarmer, hvilket er en belastning for et i forvejen presset sundhedspersonale. Er de ikke finttfølende nok, risikerer man omvendt, at der ikke bliver reageret på en farlig situation i rette tid.

“De fleste patienter er for syge til at indgå i Hospital Hjemme og blive indlagt i hjemmet i stedet for på sygehuset, hvilket er svært at gøre noget ved. Måske tilbuddet om hjemmehospitalisering kommer for sent i processen? Med bedre mulighed for opsporing og diagnosticering af syge ældre i primærsektoren, kunne Hospital Hjemme tænkes etableret endnu tidligere i sygeforløbet og sygehusindlæggelse kan måske helt undgås i visse tilfælde,” siger Jens-Ulrik Rosholm.

Jørgen Løkkegaard fra Teknologisk Institut understreger, at det på ingen måde er en let transformation, som kommunerne og projektmagerne går i møde.

“Men jo større risikoen er, jo større potentiale er der også, hvis man lykkes. Og dermed bliver det overskriften for hele projektet: At vi skal have patienterne til at være i kontrollerede og monitorerede behandlingsforløb. Men vel at mærke uden, at de risikerer liv og lemmer,” siger centerchefen.

Halvvejsrapporten fra Patient@home kan hentes her. Alternativt kan den rekvireres i fysisk form ved at skrive til konsulent Anders Lyck Fogh-Schultz på [email protected]

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00