Debat

Spot på udbredelse af velfærdsløsninger

PRÆSENTATION: Den kommende måned sætter velfærdsteknologidebatten fokus på, hvordan der sættes skub i brugen af velfærdsteknologiske løsninger. Læs mere om velfærdsteknologidebatten og de nye debattører her.
Foto: Colourbox
Pernille Diana Castle Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Regeringen har netop præsenteret en ny strategi for digital velfærd, der skal sætte gang i brugen af teknologiske og digitale løsninger på de store velfærdsområder.

Men hvordan får vi sat skub i brugen af velfærdsteknologiske løsninger? Hvad kræver det af regeringen, kommunerne og civilsamfundet? Og hvor langt skal vi gå? Skal teknologi i højere grad erstatte medarbejdere på f.eks. pleje- og omsorgsområdet?

Der er med andre ord masser af udfordringer og løsninger, som det nye debatpanel kan tage fat på i den kommende måned. Vi har valgt at fokusere på, hvordan velfærdsteknologiske løsninger udbredes.

Velfærdsteknologidebatten er en del af Altinget | Velfærdsteknologi. I sidste måned tog velfærdsteknologidebatten medicinalvirksomheders adgang til danskernes sundhedsdata op til debat. Det var første omgang af et nyt koncept, der sigter efter at styrke og fokusere både den politiske og faglige debat i Danmark inden for velfærdsteknologi.

Fakta

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected]
Foto:

Kort sagt går velfærdsteknologidebatten ud på, at redaktionen hver måned udvælger særlige emner og problemstillinger inden for området for velfærdsteknologi, som debatpanelet skal debattere.

Det nye debatpanel består af ti personer, som har særlig viden om, erfaring med eller engagement inden for velfærdsteknologiske løsninger. Læs mere om panelet her:

Foto:

<img align="left" src="@navn=margrethe vestager@" />Margrethe Vestager (R), økonomi- og indenrigsminister.
Margrethe Vestager er uddannet cand.polit. ved Københavns Universitet. Hendes politiske karriere satte for alvor i gang i 1988, hvor hun stillede op for Radikale Venstre i Esbjergkredsen. I 2007 overtog Margrethe Vestager posten som formand for Radikale Venstres folketingsgruppe og fortsatte som politisk leder for partiet efter valget i 2011. Siden har hun også fungeret som økonomi- og indenrigsminister. Margrethe Vestager har i løbet af sin politiske karriere derudover fungeret som undervisning- og kirkeminister.

<img align="left" src="@navn=michael aastrup jensen@" />Michael Aastrup Jensen, it-ordfører for Venstre.
Michael Aastrup Jensen er uddannet akademiøkonom med speciale i salg. Han påbegyndte sin politiske karriere i 1998, hvor han blev valgt ind i byrådet i Randers Kommune. Efterfølgende har Michael Aastrup Jensen fungeret som borgmester fra 2002-2006. Han blev for første gang valgt ind i Folketinget i 2007. Udover at være it-ordfører, fungerer Michael Aastrup Jensen også som kulturordfører for Venstre. Derudover er han medlem af By- og Boligudvalget, Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget, Indfødsretsudvalget, Kommunaludvalget, Kulturudvalget, Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik

<img align="left" src="@navn=anny winther@" />Anny Winther (V), formand for KL's Social- og Sundhedsudvalg og borgmester i Rebild Kommune.
Anny Winther er uddannet hospitalsøkonoma og merkonom i regnskabsvæsen. Hun begyndte sin politiske karriere i 1990 som medlem af Støvring Kommunalbestyrelse for Venstre. I 1998 blev hun valgt som borgmester i Støvring Kommune og efter den nye strukturreform i 2007 borgmester i Rebild Kommune. Derudover har Anny Winther været formand for Sundhedskoordinationsudvalget i Region Nordjylland. Siden 2010 har hun desuden været formand for Kommunernes Landsforenings Social og Sundhedsudvalg.

<img align="left" src="@navn=jacob bundsgaard@" />Jacob Bundsgaard (S), formand for KL’s Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg og borgmester i Aarhus Kommune.
Jacob Bundsgaard er uddannet cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet. I 1998 blev han medlem af DSU, Frit Forum og Socialdemokratiet. Han har siddet i byrådet i Aarhus Kommune siden 2002, hvor han efterfølgende har haft poster som blandt andet politisk ordfører for den socialdemokratiske byrådsgruppe, rådmand for Kultur og Borgerservice og senest rådmand for Børn og Unge, inden han i august 2011 overtog borgmesterposten. Fra 2012 medlem af KL’s bestyrelse og formand for KL’s Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg.

<img align="left" src="@navn=kjeld møller pedersen@" />Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedsøkonomi og -politik ved Syddansk Universitet. 
Kjeld Møller Pedersen er uddannet cand.oecon. Han interesserer sig blandt andet for økonomisk evaluering og har netop skrevet et kapitel om økonomiske aspekter ved velfærdsteknologi i bogen "Velfærdsteknologi i sundhedsvæsenet".  Kjeld Møller Pedersen skriver, at han har en bred baggrund i sundhedsøkonomi og sundhedspolitik, inklusiv udgivelse af den første dansksprogede lærebog om Sundhedsøkonomi. Han er p.t. involveret i evalueringen af et telemedicinsk forsøg.

<img align="left" src="@navn=morten bangsgaard@" />Morten Bangsgaard, adm. direktør i IT-Branchen.
Morten Bangsgaard har læst statskunstskab. Han er i dag adm. direktør i IT-Branchen, der er brancheforeningen for it- og televirksomheder i Danmark. Han interesserer sig for digitaliseringen af den offentlige sektor, og hvordan velfærdsteknologi kan bruges til at effektivisere og styrke velfærdsydelserne inden for sundhed, omsorg og uddannelse. Morten Bangsgaard skriver, at han er fortaler for en ambitiøs satsning på velfærdsteknologi i Danmark, der både kan øge kvaliteten af den offentlige service til borgerne og skabe vækst og eksport hos danske leverandører af velfærdsteknologi.

<img align="left" src="@navn=mette rose skaksen@" />Mette Rose Skaksen, branchedirektør i DI Service.
Mette Rose Skaksen har en ph.d.-grad i nationaløkonomi og har været ansat i Dansk Industri siden 2002. Hun er endvidere ansvarlig for DI’s afdelinger for offentligt-privat samarbejde og sundhedspolitik. Mette Rose Skaksen har således gennem de seneste år beskæftiget sig indgående med udvikling af den offentlige sektor, herunder hvordan nye samarbejdsformer og ny teknologi kan gøre den offentlige sektor mere effektiv og samtidig kan levere tidssvarende velfærdsydelser til danskerne. Derudover er hun medlem af Rådet for offentligt-privat samarbejde.

<img align="left" src="@navn=kasper hallenborg@" />Kasper Hallenborg, lektor og forsker ved Mærsk Instituttet, Syddansk Universitet.
Kasper Hallenborg har en ph.d. i software engineering og har de sidste syv år primært arbejdet med området for velfærdsteknologi. Hans forskningsinteresser inkluderer blandt andet multi-agent systemer, intelligente agenter, motivationsteorier, sensor teknologi og infrastrukturer for telemedicin og hjemmemonitorering. Kasper Hallenborg har derudover koordineret flere nationale forskningsprojekter og fungeret som evaluator for EU kommissionen og AAL Joint Programme indenfor områderne velfærdsteknologi og telemedicin.

<img align="left" src="/images/person/4503/KarenStaehr.jpg" />Karen Stæhr, sektorformand FOA social- og sundhedssektor.
Karen Stæhr er uddannet sygehjælper. Hun skriver, at hun repræsenterer 100.000 medlemmer inden for social- og sundhedsområdet. Karen Stærhr arbejder politisk med blandt andet uddannelse, faglighed, fagenes udvikling, velfærdsteknologi, frivillige, hverdagsrehabilitering, ulighed i sundhed, nordisk og europæisk samarbejde inden for sundhedsområdet. Derudover forhandler hun sektorens overenskomster.

<img align="left" src="/images/person/3260/rsz_helenebækmark.jpg" />Helene Bækmark er administrerende direktør i Ældre- og Handicapforvaltningen i Odense Kommune.
Helene Bækmark står i spidsen for forvaltningens arbejde med at skabe løsninger til det næste velfærdssamfund gennem virksom dialog, træning og støtte for borgerne. Det sker ved at møde borgeren med rehabilitering. Velfærdsteknologi og frivillighed står ligeledes højt på dagsordenen. Odense Kommune har et Center for Velfærdsteknologi, der har til opgave at koordinere og støtte op om udvikling og implementering af velfærdsteknologiske løsninger - og kommunen er langt på social- og sundhedsområdet. Derudover er Helene Bækmark medlem af Hjemmehjælpskommissionen og European Social Network.
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

Jacob Bundsgaard

Borgmester (S), Aarhus Kommune, næstformand, Kommunernes Landsforening (KL)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2008)

Mette Rose Skaksen

Viceadm. direktør, Green Power Denmark
cand.oecon. (Aarhus Uni. 2000), ph.d. i nationaløkonomi (Aarhus Uni. 2002)

0:000:00