Debat

Velfærdsteknologisk evidens er muligt

DEBAT: KORAs Jan Rose Skaksen efterlyser evidens på det velfærdsteknologiske område. Metoderne findes allerede, skriver sektionsleder på Teknologisk Institut Jørgen Løkkegaard i et svar til KORA og påpeger, at nogen skal tage det første skridt.

 

Foruden Teknologisk Institut har Jørgen Løkkegaard også arbejdet ved Servicestyrelsen og&nbsp;ÆldreForum.<h5></h5>
Foruden Teknologisk Institut har Jørgen Løkkegaard også arbejdet ved Servicestyrelsen og ÆldreForum.
Frederik Marker Hansen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jørgen Løkkegaard
Sektionsleder i Teknologisk Institut, Center for Velfærds- og Interaktionsteknologi

Direktøren for KORA, Jan Rose Skaksen, efterlyser i sit indlæg fra 21. oktober mere evidens om effekterne af velfærdsteknologi som en nødvendig forudsætning for en øget udbredelse af disse teknologier i den offentlige sektor.

Han påpeger, at realisering af de mulige gevinster kræver tålmodighed og fokus på implementering. Han anerkender samtidig, at det kan være meget vanskeligt at dokumentere effekterne, men også at manglende dokumentation for effekter ikke er bevis for, at de ikke eksisterer.

Kort sagt: Der er brug for tålmodighed, fokus på implementering og yderligere evidens.

Dokumentationen kommer dog ikke af sig selv, så at sige. Det forholder sig jo også således med evidens, at den kun kan opnås, hvis nogle tager det første skridt og afprøver nye teknologier.

Jørgen Løkkegaard
Sektionsleder i Teknologisk Institut

Evidens er muligt
I Teknologisk Institut har vi arbejdet med innovation, testning og implementering af velfærdsteknologi, siden begrebet blev introduceret for syv-otte år siden, og vi kan på det grundlag til fulde tilslutte os Jan Skaksens betragtninger.

Det er en længerevarende proces at fravriste teknologierne deres potentiale. Det kræver fokus på implementering. Der er behov for evidens og dokumentation for gevinster, hvis kommunalbestyrelser og ansvarlige ledere skal træffe beslutninger om nødvendige investeringer i relevante og brugbare teknologier. Og ja, det er svært at tilvejebringe solid dokumentation - måske sågar den evidens, der efterlyses – men det er er absolut ikke umuligt!

Således er der for eksempel i regi af den tidligere ABT-fond gennemført demonstrationsprojekter, der har skabt grundlag for at skrive konkrete velfærdsteknologier ind i den nuværende kommuneaftale, herunder for eksempel spiserobotter og vaske/tørre-toiletter.

Dokumentationen for effekterne af spiserobotter blev konkret etableret af Teknologisk Institut ved gennemførsel af en såkaldt VelfærdsTeknologiVurdering (VTV), som er en metode til evaluering og dokumentation af effekter af og forudsætninger for en vellykket implementering af velfærdsteknologier.

VTV-metoden, som er udviklet af Teknologisk Institut, giver en 360 graders evaluering af en given teknologis potentielle effekter i forhold til organisatoriske forhold, brugerne, teknologiens funktionalitet samt – ikke mindst – økonomiske gevinster.

Uden handlinger, ingen evidens
Der findes med andre ord en metode, der netop tilvejebringer den dokumentation, som Jan Skaksen efterlyser, samtidig med at den afdækker teknologiernes begrænsninger for eksempel i forhold til forskellige målgrupper og de implementeringsmæssige forudsætninger for en vellykket gevinstrealisering af teknologiernes potentialer.

Dokumentationen kommer dog ikke af sig selv, så at sige. Det forholder sig jo også således med evidens, at den kun kan opnås, hvis nogle tager det første skridt og afprøver nye teknologier. Ellers opstår der let en situation, hvor man lige ’ser tiden an’ og venter på fuld dokumentation og sikkerhed for investering i den ene eller anden teknologi.

Nogle må læne sig lidt ud, være ’first-movers’, som det hedder på nudansk, og sikre den nødvendige evidens.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00