Debat

Welfare Tech: Fortsæt det offentlig-private samarbejde

DEBAT: Selv om offentlige-private innovationssamarbejder (OPI) kan fejle, skal vi have modet til at fortsætte. Sådan opnår vi fælles viden om velfærdsteknologi, som vi kan bygge videre på, skriver Christian Graversen, direktør i Welfare Tech.

Selv om offentlige-private innovationssamarbejder (OPI) kan fejle, skal vi have modet til at fortsætte, skriver Christian Graversen, direktør i Welfare Tech.
Selv om offentlige-private innovationssamarbejder (OPI) kan fejle, skal vi have modet til at fortsætte, skriver Christian Graversen, direktør i Welfare Tech.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christian Graversen
Direktør i Welfare Tech

Det spirende vækstlag af virksomheder skal styrkes ved, at vi tager deres løsninger i brug og giver konstruktiv feedback. Dermed kan vi løfte os sammen og gøre Danmark til verdens førende land for anvendt borgernær teknologi.

Christian Graversen
Direktør i Welfare Tech

Gennem de seneste år har velfærdsteknologi været en sprudlende ramme for at afprøve nye teknologier og arbejdsformer for at sikre os høj livskvalitet som borgere og medarbejdere.

Fakta
Folketingsvalget står for døren.

I de kommende uger benytter Altinget: velfærdsteknologi lejligheden til at spørge en række centrale aktører: "Hvad skal en ny regering prioritere, hvis du kunne bestemme?"

Gennem de næste uger vil en bred vifte af aktører således komme med deres bud på, hvad der skal være øverst på dagsordenen efter valget.

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten. 
Send dit indlæg til [email protected]

I kølvandet på denne høje energi og begejstring for de nye muligheder er der opstået en vis skepsis over for, om innovationsprojekter og offentlig-privat samarbejde nu også er vejen frem. Bidrager de til at udvikle nye bæredygtige velfærdsservices og velfærdsteknologier?

Mange offentlige og private virksomheder har også været involveret i projekter, der ikke har ført til nye måder at arbejde på. Var det spildte kræfter og penge? Skal vi gentænke tilgangen?

Spirende vækstlag skal hjælpes
I Welfare Tech arbejder vi for, at Danmark skal være verdens førende land inden for anvendt borgernær teknologi. Til daglig omtaler vi det som velfærdsteknologi. Vi har i Danmark verdensførende virksomheder som Coloplast, GN ReSound, LINAK og Oticon, som det er lykkedes at blive verdensledende ved at skabe teknologi, der øger menneskers livskvalitet.

Ud over disse veletablerede virksomheder har vi et spirende vækstlag af virksomheder, der har ambitioner om at gøre det lige så godt. Det spirende vækstlag af virksomheder skal styrkes ved, at vi tager deres løsninger i brug og giver konstruktiv feedback. Dermed kan vi løfte os sammen og gøre Danmark til verdens førende land for anvendt borgernær teknologi. Det vil gavne vores velstand og velfærd.

Som land er vi kendt for at være gode til at komme med nye ideer og afsøge mulighederne for at arbejde på nye måder. Det ses blandt andet af KORA’s oversigt over offentlig-private innovationspartnerskaber (OPI) på velfærdsområdet. Her blev 249 OPI-samarbejder kortlagt, hvoraf størstedelen var inden for sundheds- og socialområdet. Men det har skabt en vis frustration på offentlig og privat side, at mange af disse partnerskaber ikke har ført til, at nye løsninger er blevet implementeret og taget i anvendelse.

Fortsæt OPI-samarbejder
I Welfare Tech opfordrer vi til at gøre op med den frustration. Innovationspartnerskaberne er skabt for at udvikle og afdække mulighederne for nye innovative løsninger. Selv om de fejler oftere, end de lykkes, så skal vi have modet til at fortsætte samarbejdet på både offentlig og privat side. OPI-samarbejdet er hele grundlaget for, at vi opnår fælles viden og erkendelser, som vi kan bygge videre på.

Der er også projekter, som ikke kan fremvise en positiv business case, fordi der ikke er brugere nok i målgruppen til at gøre løsningen til en god investering for den enkelte offentlige partner. Her bør vi blive bedre til at genbesøge casen og se om løsningen kan generaliseres, så den bliver anvendelig for en større målgruppe af borgere og offentlige virksomheder.

Brugsdrevet innovation
Welfare Tech ønsker, at Danmark bliver et stærkt marked for udvikling og brug af velfærdsteknologi. Det skal drives frem af velbeskrevne behov og virksomheder, der byder ind med innovative løsninger, som implementeres effektivt i samarbejde med offentlige brugere. Vi skal supplere de seneste års gode fokus på bruger-drevet innovation med brugs-drevet innovation, hvor løsningerne løbende forbedres, baseret på behov afledt af daglig brug.

I Welfare Tech bidrager vi til det offentlig-private samarbejde ved at gøre værktøjerne på opiguide.dk lettere at bruge. Vi opfordrer til at genbesøge disse offentlig-private innovationspartnerskaber og se, om vi ikke i fællesskab kan løfte dem og bygge videre på dem. Sammen skal vi føre projekterne videre til løsninger, der bliver til anvendt borgernær teknologi. Det er vejen til at skabe livskvalitet for borgeren og godt arbejdsmiljø for personalet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Graversen

Country Manager Digital, Siemens Healthineers
cand.merc. (CBS 2004)

0:000:00