Debat

Welfare Tech: Velfærdsteknologi er ikke et luksustiltag

DEBAT: Velfærdsteknologi skal indgå i den daglige drift på hospitaler og i kommuner, hvis der i fremtiden skal være behandling og pleje til alle. Det er en nødvendighed og ikke et luksustiltag, vi kan tilvælge, skriver Christian Graversen, direktør i Welfare Tech.

Velfærdsteknologi er ikke et luksustiltag, men en nødvendighed, skriver Christian Graversen, adm. direktør i Welfare Tech.
Velfærdsteknologi er ikke et luksustiltag, men en nødvendighed, skriver Christian Graversen, adm. direktør i Welfare Tech.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christian Graversen
Adm. direktør, Welfare Tech

Der skal fremover sættes større fokus på, at velfærdsteknologi er noget, den offentlige sektor og private leverandører af velfærdsservices køber, deler og driver.

Christian Graversen
Adm. direktør i Welfare Tech

Klyngeorganisationen Welfare Tech opfordrer alle offentlige beslutningstagere til at sætte fokus på at købe, dele og drive velfærdsteknologi.

Fakta
Folketingsvalget står for døren.

I de kommende uger benytter Altinget: velfærdsteknologi lejligheden til at spørge en række centrale aktører: "Hvad skal en ny regering prioritere, hvis du kunne bestemme?"

Gennem de næste uger vil en bred vifte af aktører således komme med deres bud på, hvad der skal være øverst på dagsordenen efter valget.

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten. 
Send dit indlæg til [email protected]

Den demografiske udfordring er ivrigt blevet italesat i de senere år, hvor store årgange forlader arbejdsmarkedet, og antallet af danskere over 70 år stiger med 137.000 frem til 2020. Vi har også debatteret betydningen af centralisering af sundhedsvæsenet på færre og større hospitaler og ønsket om, at behandlingen rykker tættere på borgernes eget hjem.

Nu er de største årgange gået på pension, og det første supersygehus står klar i 2019 med færre sengepladser end tidligere. Velfærdsteknologi er derfor vigtigere end nogensinde. Det skal være med til at sikre, at vi har mulighed for at hjælpe de trængende og sikre den borgernære sundhed.

Fra projekt til implementering 
I Welfare Tech har vi set mange pilotprojekter med udvikling og afprøvning af forskellige velfærdsteknologiske løsninger. Resultatet er ofte blevet til begrænsede erfaringsopsamlinger, uden at projekterne er blevet modnet til daglig drift og efterfølgende implementeret. Det bør vi ændre på.

Velfærdsteknologi går i indgreb med den daglige drift og videreudvikles og forbedres med konstruktiv feedback fra daglig brug. Virksomhederne har brug for at komme helt tæt på den daglige drift for bedre at forstå, hvordan de kan skabe værdi for borgere og medarbejdere. Derfor opfordrer vi i Welfare Tech til, at der fremover sættes større fokus på, at velfærdsteknologi er noget, den offentlige sektor og private leverandører af velfærdsservices køber, deler og driver.

Køb velfærdsteknologi
Vi skal ikke kun betragte velfærdsteknologi som noget nyt, der skal opfindes fra bunden. Vi skal også kigge efter eksisterende løsninger, som andre har positive erfaringer med, og købe dem ind i driften, så de gode resultater bliver nyttiggjort i større skala.

Efterspørgslen styrker markedet og skaber stærke private leverandører, som kan være med til at udvikle bedre løsninger til gavn for både samfundets økonomi, personalets arbejdsgange og borgernes velbefindende. Det skaber en positiv cirkel, hvor det offentlige og private løfter sig sammen.

Del erfaringer
Gennem de seneste seks år er det offentlige blevet betydeligt bedre til at bruge business cases som beslutningsgrundlag. Det skal vi fortsætte med. Det skaber nemlig et godt grundlag for at prioritere den efterfølgende gevinstrealisering. Erfaringerne og de veldokumenterede cases bør deles, så hver kommune ikke skal starte beslutningsprocessen fra bunden hver gang. Desuden skaber en god business case et stærkt grundlag for de private virksomheder, når de skal sælge løsningerne til andre offentlige virksomheder i Danmark og eksportere dem.

Driv velfærdsteknologi frem
Erfaringsudvekslingen er også vigtig, når velfærdsteknologien skal implementeres og sættes i drift. Det udfordrer nemlig både den eksisterende organisering og de etablerede rutiner. Derfor er tydelig ledelsesopbakning afgørende for, at forandringen lykkes, og gevinsterne ved brug af velfærdsteknologi opnås. Vi skal i samarbejde mellem det offentlige og private opdyrke en kultur til løbende forandring i samarbejde med borgerne.

I Welfare Tech samarbejder vi med flere kommuner, der i stigende grad lukker private virksomheder ind i driften og gør deres udfordringer og behov åbent tilgængeligt. Det er en stor fordel for Danmark, at vi har en samarbejdsvillig åben og transparent offentlig sektor. Det skal vi dyrke, for det gør Danmark til verdens bedste land til at udvikle og bruge velfærdsteknologi.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Graversen

Country Manager Digital, Siemens Healthineers
cand.merc. (CBS 2004)

0:000:00