Debat

Welfare Tech: Velfærdsteknologi er afhængig af menneskelig handling

DEBAT: Begrebet velfærdsteknologi giver god mening, fordi det både rummer et fokus på livskvalitet for den enkelte og effektivitet for samfundet, skriver Christian Graversen, direktør i Welfare Tech.

Peter Pagh-Schlegel
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christian Graversen
Administrerende direktør, Welfare Tech

Fakta
Bland dig i debatten!
Skriv til [email protected]

Det har været både sundt og nuancerende at debattere, om velfærdsteknologi er det rette begreb eller ej.

Men debatten har kun betydning, hvis den fører til en beslutning om at anvende velfærdsteknologi til at øge livskvalitet og effektivitet i hverdagen.

Mennesket først
Grunden til, at jeg personligt har kæmpet for at fastholde begrebet velfærdsteknologi er, at det er meningsfuldt for mig.

Jeg har arbejdet hele min karriere i tech-industrien, men det er først nu, hvor jeg er kommet til at arbejde med sundhed og velfærd, at begrebet velfærdsteknologi for alvor giver mening. For det handler nemlig om at hjælpe mennesker.

Det baner også vejen til god teknologi at fokusere på mennesket først. Begrebet velfærdsteknologi giver derfor god mening, fordi det rummer både et fokus på livskvalitet for den enkelte og effektivitet for samfundet.

Fra teknologi til innovation
Det giver dog mening at nuancere synet på velfærdsteknologi. Velfærdsteknologi alene er ikke hele ligningen.

Et overdrevet fokus på teknologi underprioriterer ofte fokus på organisation og implementering, som er helt afgørende for, at gevinsterne i form af øget livskvalitet og effektivitet realiseres.

Derfor bruger Welfare Tech i stigende grad velfærdsinnovation til at inkludere rådgivning og service, som nært beslægtede discipliner til teknologi.

Samlet fører det til innovation, hvor ny teknologi bringes i anvendelse og skaber kommerciel værdi. Og det skaber værdi for både virksomheder, borgere og samfundet.

Kræver strategisk prioritering
Velfærdsteknologi er i mange kommuner godt hjulpet på vej af velfærdsteknologikonsulenter, der vejleder kollegaer og finder gode anvendelsesmuligheder for ny teknologi.

Rigtig mange af dem arbejder med strategier, der udløber i 2016. Disse bør opdateres frem til 2020, så der kommer en god tidshorisont på arbejdet med velfærdsteknologi.

Det skal nemlig til for at organisationerne kan transformeres til at drage nytte af de nye teknologier.

Som Troels Andersen fra Dansk IT skriver, er velfærdsteknologi, hvad vi gør det til. Lad os gøre det meningsfuldt til gavn for mennesker!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Graversen

Country Manager Digital, Siemens Healthineers
cand.merc. (CBS 2004)

0:000:00