Karen Hækkerup forventer øget tilstrømning

UDLÆNDINGEPOLITIK: De seneste års stigning i antallet af familiesammenføringer må forventes at fortsætte, siger social- og integrationsminister Karen Hækkerup. Hun ser ikke en øget tilstrømning til Danmark som et problem.
Social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S): "Jeg har tidligere været fortaler for at kalde en spade for spade, men jeg har noteret mig, at ressortministeren synes, vi skal bruge et andet ord end ghetto, og som regering må vi jo tale med én stemme."
Social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S): "Jeg har tidligere været fortaler for at kalde en spade for spade, men jeg har noteret mig, at ressortministeren synes, vi skal bruge et andet ord end ghetto, og som regering må vi jo tale med én stemme."Foto: socialdemokraterne.dk
Erik Holstein

24-års-reglen er udelukkende indført for at sikre unge indvandrere mod tvangsægteskaber og ikke for at begrænse tilstrømningen fra lande som Tyrkiet, Pakistan og Marokko. Der har været en for negativ italesættelse af udlændingepolitikken, og en ghetto skal ikke længere kaldes en ghetto.

Sådan lyder svarene fra den nye social- og integrationsminister, Karen Hækkerup (S), der indtil for kort tid siden var selve inkarnationen af en socialdemokratisk ultra-strammer. Til manges overraskelse har hun som minister anlagt en anderledes blød profil, om end det ikke ligefrem er begejstring, der lyser ud af hende, når hun skal forsvare politisk korrekt nysprog

På det personlige plan har Karen Hækkerup samme rappe og uhøjtidelige stil, og en rå, selvironisk latter er fortsat kendetegnende for hende. Men på det politiske og retoriske plan er forandringen til at tage og føle på.

"Ændrer ikke på antallet"
Såvel S-leder Helle Thorning-Schmidt som partiets daværende integrationsordfører, Henrik Dam Kristensen, understregede i valgkampen, at tilstrømningen af indvandrere ikke ville blive større med en socialdemokratisk ledet regering. Det var kun et spørgsmål om at "behandle dem, der er i landet, ordentligt". Men Karen Hækkerup udtrykker sig markant anderledes, når hun skal forklare formålet med de regler, der regulerer familiesammenføringerne:

Fakta

Karen Angelo Hækkerup
Født 12. juni 1974 i Hillerød, datter af lærer Erik Debois og psykolog Kirsten Angelo Schmidt. Uddannet cand.scient.pol. Gift med partifællen, MF Ole Hækkerup.

Medlem af Københavns Borgerrepræsentation 1998-2005. Tabte i 2004 til Ritt Bjerregaard i kampen om blive Socialdemokraternes overborgmesterkandidat.

Medlem af Folketinget fra 2005. Støttede Helle Thorning-Schmidts valg til formand i 2005. Blev i 2007 partiets retsordfører, hvorfra hun profilerede partiets nye, stramme retspolitik. Sikkert socialdemokratisk ministeremne de sidste fem år. 


Kilde: Altinget.dk

"Jeg er varm fortaler for 24-års-reglen. Den hjælper unge mennesker, der risikerer at blive presset ind i et ægteskab af deres forældre. Indberetninger viser, at der på fem år er kommet otte gange så mange henvendelser om tvangsægteskaber og generationskonflikter. Det er et kæmpe problem, som vi skal gøre meget mere ved," siger Karen Hækkerup.

Men er tvangsægteskaberne den eneste grund til, at vi har 24-års-reglen og tilknytningskravet?

Det tror jeg ikke, jeg principielt har nogen holdning til.

Social- og integrations-minister Karen Hækkerup (S):
Om hvorvidt det er i orden, hvis antallet af familiesammenføringer fra tredje verdens lande når op 2001-niveauet

"24-års-reglen er blevet indført for, at folk skal nå at modnes, inden de giftes. Så hvis det, der implicit ligger i dit spørgsmål, handler om tilstrømningen, så er svaret, at det her alene handler om at sikre disse mennesker deres frihedsrettigheder."

Du er altså ikke enig med Henrik Dam Kristensen, der i valgkampen sagde, at formålet med de to regler også er at begrænse tilstrømningen til Danmark?

"Der er naturligvis en sammenhæng mellem antallet og muligheden for at integrere. Men det er ikke et mål i sig selv at begrænse tilstrømningen. Det vigtige er, at folk bliver gift med den, de selv vil giftes med."

0:000:00