Fra december er det slut med direkte tog fra Thisted til København

TOGFORLIG: En direkte togforbindelse fra Thisted til København vil snart ikke være en realitet længere. Det skyldes, at Arriva fra og med december overtager strækningen mellem Thisted og Struer.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Niels Frederik Rickers

Når den kommende køreplan træder i kraft til december, vil det endegyldigt være slut med at kunne taget toget direkte fra Thisted til København.

Det meddeler transportminister Benny Engelbrecht (S) i et udvalgssvar til Folketinget.

Venstres turismeordfører, Torsten Schack Pedersen, havde ellers tidligere på måneden bedt ministeren om at se på muligheden for at fastholde den direkte togforbindelse.

Ingen partier havde indvendinger
Men nu står det altså klart fra ministerens side, at han ikke vil gribe ind i sagen, da ingen af partierne inden 15. april rettede henvendelse om at omgøre beslutningen.

"Idet ministeriet ikke modtog indvendinger inden den anførte dato, er tillægskontrakter, som formaliserer operatørskiftet, udarbejdet. På denne baggrund agter jeg ikke at foretage mig yderligere," skriver Benny Engelbrecht i udvalgssvaret.

I stedet må beboere i Vestjylland, der tidligere har været vant til at kunne hoppe på toget i Thisted og køre direkte til hovedstaden, fra december og fremover tage et Arriva-tog til Struer og derfra køre videre til København.

DSB har ikke tilstrækkeligt udstyr
Oprindeligt var det meningen, at den direkte strækning fra Thisted først skulle afskaffes i december 2020. Det skyldtes, at Arriva som følge af den udbudsaftale, der blev indgået i december 2018, på det tidspunkt overtog den fulde betjening af strækningen mellem Struer og Thisted.

I april 2019 oplyste DSB dog, at de som konsekvens af overgangen fra ATC til det såkaldte ERTMS-signalsystem, som efter planen finder sted i første kvartal af 2020, ikke længere vil kunne betjene strækningen mellem Struer og Thisted.

DSB pegede blandt andet på, at de ikke ligger inde med et tilstrækkeligt antal IC3-togsæt med indbygget ombordudstyr til at kunne fragte passagerer på strækningen.

0:000:00