Partier undrer sig over DSB: ”Hul i hovedet”

KOLLEKTIV CORONA: Ifølge DSB giver det fin mening at åbne for flere passagerer i togene, fordi man samtidig anbefaler mundbind.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

DSB’s beslutning om at slække på afstandskravet blandt passagerer vækker undren på Christiansborg.

”Det er fuldstændig hul i hovedet. Vi ved, at kollektiv transport er et af de store steder med høj risiko for smitte. At man midt under et stigende smittetryk vælger at slække på kravene, synes jeg, er meget farligt,” siger Anne Valentina Berthelsen (SF), der er transportordfører for SF.

Onsdag eftermiddag valgte DSB at ophæve kravet om, at man har skulle reservere plads i InterCity- og regionaltog for at kunne stige ombord, hvilket har været gældende siden nedlukningen af Danmark i marts.

Beslutningen kommer få dage efter, at Sundhedsstyrelsen i fredags anbefalede at bære mundbind i offentlige transportmidler, som en reaktion på et igen stigende smittetryk.

Det er nok vigtigt at appellere til samfundssind. Grundlæggende bygger det på, at vi efterlever de her anbefalinger alle sammen. Hvis folk vælger ikke at gøre det, så har du fuldstændig ret i, at så udgør det en risiko.

Tony Bispeskov
Informationschef, DSB

"Virker en smule præmaturt"
Og det har også De Konservatives transportordfører svært ved at se fornuften i.

”Det er jo netop ikke et krav, men blot en anbefaling fra Sundhedsstyrelsen. Det virker en smule præmaturt, og DSB har nok været lige hurtige nok på aftrækkeren i forhold til, at smittetrykket er stigende i Danmark,” siger Niels Flemming Hansen (K).

I Venstre forholder man sig dog anderledes rolig til DSB’s beslutning.

”DSB holder sig stadig inden for rammerne af, hvad myndighederne anbefaler, og derfor ser jeg ingen grund til at gøre indsigelser. Jeg har tillid til, at DSB ved, hvad de laver,” siger transportordfører Kristian Pihl Lorentzen (V).

Lovkrav kan være på vej
I sidste uge foreslog Enhedslisten ellers at gøre det til et lovkrav at bære mundbind i den kollektive trafik, hvilket dengang ikke fik opbakning hos andre partier.

0:000:00