Rumænsk socialdemokrat bliver ny transportkommissær

NY KOMMISSION: Den kommende kommissionsformand Ursula von der Leyen har tirsdag præsenteret sit bud på en ny EU-Kommission. Nomineret til rollen som transportkommissær er Rovana Plumb fra Rumænien.

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, udpegede tirsdag sine kommissær-kollegaer.
EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, udpegede tirsdag sine kommissær-kollegaer.Foto: Yves Herman/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin HolstKatrine Falk LønstrupMartin Lyngbæk OlsenKim Rosenkilde

En ny EU-Kommission har set dagens lys.

Den kommende formand for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, har tirsdag præsenteret sit nye hold af kommissærer.

"I dag præsenterer jeg mit hold for Europa. Holdet bygger på alle de styrker og talenter, du finder i kvinder, mænd, unge, øst, vest, syd og nord. Det er et hold, der er velbalanceret," siger hun.

Rollen som transportkommissær skal fortsat varetages af en kvinde fra det østlige EU, når den afgåede kommissær Violeta Bulc fra Slovenien erstattes af socialdemokraten Rovana Plumb fra Rumænien.

Rovana Plumb har blandt andet en fortid som minister for klima og miljø i Rumænien, og hun har studeret økonomi ved Bukarest Universitet.

Overskriften for hendes opgave som transportkommissær er at sikre europæerne en transport, som er 'bæredygtig, sikker, til at betale og tilgængelig'. Det fremgår af det såkaldte mission letter, som kommissionsformand Ursula von der Leyen oversendte Rovana Plumb i forbindelse med hendes udnævnelse til kommissær.

Opgør med udledning fra skibe og fly
Mere konkret skal Rovana Plumb blandt andet arbejde for at udbrede EU's kvotehandel til også at omfatte den martime sektor og for at begrænse luftfartens 'gratis' udledning.

Herudover skal hun blandt andet også arbejde for at fremme et 'fair og funktionsdygtigt' indre marked for transport, at videreudvikle den transeuropæiske infrastruktur og sikre rejsendes rettigheder.

Den nye Kommission får otte næstformænd, hvoraf tre af dem får titlen af at være ledende næstformænd. En af de ledende næstformænd er danske Margrethe Vestager, der skal lede den digitale dagsorden i Europa. Hun fortsætter samtidig som konkurrencekommissær.

0:000:00