Debat

SF i Hovedstaden: Indfør stræknings­kontrol i Danmark

DEBAT: Coronakrisen blotlægger, at mange bilister kører alt for stærkt. Indfør strækningskontrol ved de store indfaldsveje til byer, skriver SF's gruppeformand i Region Hovedstaden.

Strækningskontrol redder liv i form af færre ulykker og gennem mindre støj fra vejene, skriver SF's gruppeformand i Region Hovedstaden.
Strækningskontrol redder liv i form af færre ulykker og gennem mindre støj fra vejene, skriver SF's gruppeformand i Region Hovedstaden.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jens Mandrup (SF)
Gruppeformand for SF og formand for Trafikudvalget i Region Hovedstaden

Under coronakrisen har Danmark set et drastisk fald i trafikken på landevejene. Det har også betydet et fald i antal ulykker og døde. Det er jo positivt, men under tallene skjuler sig en problematisk virkelighed.

Italien har omfattende strækningskontrol på 2.500 kilometer motorveje. Siden det blev indført er gennemsnitshastigheden faldet med 15 procent.

Jens Mandrup (SF)
Gruppeformand for SF og formand for Trafikudvalget i Region Hovedstaden

Politikredse over hele landet melder om, at mange billister kører alt for stærkt. For eksempel gennemførte Midt- og Vestsjællands Politi hastighedskontrol på en vej i Roskilde, hvor ti procent af bilisterne kørte over de tilladte 50 kilometer i timen. Den højeste målte hastighed var 145 kilometer i timen.

Der er meget, der tyder på, at visse bilister benytter den bedre plads på vejene til at køre mere hensynsløst. Det er et stort problem og viser, at politiets punktkontroller slet ikke er tilstrækkelige.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Fartbøllerne ved, at sandsynligheden for at blive taget er lille, og speederen bliver derfor trykket i bund til skade for trafiksikkerheden, samtidig med at det viser, at vores veje appellerer til at give den alt for meget gas.

Hvis vi kigger ud over Europa, ligger løsningen lige for. Indfør strækningskontrol i Danmark. Strækningskontrol er en udvidet form for fartkontrol, hvor man måler en strækning fremfor et punkt som de nuværende stærekasser. Erfaringerne er overvældende gode.

Halvering af antal dræbte
For eksempel indførte Holland strækningskontrol på en 80 kilometer i timen-vej, hvorefter antallet af hastighedsoverskridelser faldt til 0,5 procent af bilisterne, og antallet af dødsulykker blev halveret.

Lignende succes har Norge haft på deres 14 strækninger, hvor antallet af dræbte er faldet med 49 procent og svært tilskadekomne med 54 procent.

Italien har omfattende strækningskontrol på 2.500 kilometer motorveje. Siden det blev indført, er gennemsnitshastigheden faldet med 15 procent, antal dræbte med 51 procent og kvæstede med 27 procent.

I forhold til indsatsen og udgifterne er resultaterne ved strækningskontrol overbevisende. Især når man tænker på, at hver eneste trafikulykke koster samfundet cirka 750.000 kroner og hver dødsulykke et tocifret millionbeløb.

Betydelig støjreduktion
Danmark bør hurtigst indføre strækningskontrol på en lang række veje udover de allerede planlagte på Øresundsbroen og Storebæltsbroen.

Et forslag kunne være at lave strækningskontrol ved de store indfaldsveje til byer, ved komplekse motorvejsstrækninger, for eksempel Farøbroerne og Amagermotorvejen og selvfølgelig de strækninger, som er ulykkesplagede og støjplagede.

Det vil være et godt supplement til politiets almindelige hastighedskontroller og vil have overvældende fordele for samfundet.

Udover de allerede nævnte besparelser på ulykker vil en støjreduktion ved lavere, altså den lovlige, hastighed, have en positiv sundhedseffekt på vejenes naboer.

Studier viser, at der er forhøjet risiko for en lang række alvorlige sygdomme, når man er udsat for støj, og det er en simpel og ligetil måde at forbedre livskvaliteten for mange mennesker at sikre, at hastigheden på vejene bliver overholdt.

Kort fortalt redder strækningskontrol liv både i form af færre ulykker og gennem mindre støj fra vejene. Derfor skal strækningskontrol udbredes i Danmark hurtigst muligt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Mandrup

Sekretariatschef, Transportøkonomisk forening, medlem af Hovedstadens Letbanes bestyrelse
cand.mag. i historie (Københavns Uni.)









0:000:00