EU vil tillade mere gift i jordbær og gulerødder

17. marts 2010 kl. 22:03
PESTICIDER: EU vil hæve grænseværdierne for pesticider i jordbær og gulerødder. Regeringen har anbefalet et ja, men efter pres fra oppositionen vil fødevareministeren se på sagen igen.
| Flere
I 11. time prøver oppositionen nu at få fødevareministeren til at slå bak i en sag om pesticidrester i frugt og grønstager.

Allerede i begyndelsen af næste uge skal en komite i EU behandle et forslag, der vil hæve grænseværdierne for pesticidrester i blandt andet jordbær og gulerødder. Regeringen har hidtil anbefalet et ja til forslaget, men på et samråd i Folketingets Fødevareudvalg onsdag indvilligede fødevareminister Henrik Høegh (V) i at se på sagen igen.

"Det skal vi have boret i. Vi skal se, hvad EU's bevæggrunde er. Det vil jeg gerne se på," sagde Henrik Høegh, der erkendte, at han ikke kendte det pågældende forslag.

Samrådet handlede om pesticidrester i dansk frugt og grøntsager, og fødevareministeren erklærede, at mængden af pesticidrester skal nedbringes så meget som muligt.

SF's forbrugerordfører, Pia Olsen Dyhr, fastslår, at konsekvensen af den holdning må være, at regeringen skifter kurs og afviser EU-forslaget.

"Det forslag skal Danmark selvfølgelig sige nej til, og når ministeren siger, at mængden af pesticidrester skal ned, så forventer jeg, at han kommer tilbage med en ny holdning i forhold til jordbær og gulerødder," siger hun.

Også Enhedslistens Per Clausen forventer, at Høegh sadler om.
"Jeg går ud fra, at et flertal i Folketinget mener, at der skal stemmes nej til dette forslag."

Dokumentaion

Det foreslår komiteen: 

Kommissionen foreslår, at maksimalgrænseværdier i bilag II og III ændres for en række aktivstoffer.

For chlorothalonil sættes maksimalgrænseværdien op for byg samt animalske produkter, for clothianidin sættes ny maksimalgrænseværdi for gulerødder, for difenoconazol sættes ny maksimalgrænseværdi for kålroer og majroer, for fenhexamid sættes maksimalgrænseværdien op for salat, for flubendiamid sættes ny maksimalgrænseværdi for cucrubitea med spiselig og ikke-spiselig skræl (indeholder blandt andet afgrøderne agurk, courgetter, meloner og græskar), for spirotetramat sættes ny maksimalgrænseværdi for løg, for thiacloprid sættes maksimalgrænseværdien op for jordbær, og for thiametoxam sættes maksimalgrænseværdien op for gulerødder.

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK