Debat

Boligdirektør: Sæt fart på byggeriet til den ældre del af befolkningen

Danmark mangler egnede boliger til seniorer, og udfordringen bliver kun større de kommende år. Samtidig er ensomhed et stort problem blandt seniorer, som kan modvirkes ved at bygge mere fællesskabsorienteret, skriver Michael Demsitz, direktør for Boligkontoret Danmark.

Kommunerne er nødt til at vise handlekraft med en langsigtet plan for, hvordan vi sikrer fremtidens boligudbud til seniorer, skriver Michael Demsitz.
Kommunerne er nødt til at vise handlekraft med en langsigtet plan for, hvordan vi sikrer fremtidens boligudbud til seniorer, skriver Michael Demsitz.Foto: Boligkontoret Danmark
Michael Demsitz
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Udfordringen med at skaffe egnede boliger til fremtidens seniorer er ikke ny. Vi har kendt til den i årtier, men som samfund har vi ikke formået at løse problemet endnu.

Nu rykker behovet så tæt på, at vi ikke alene skal have sat fart på byggeriet til den ældre del af befolkningen, men også omdannelsen af den eksisterende boligmasse. Det er en opgave, vi er i fuld gang med i den almene boligsektor. Men vi har brug for bred kommunal opbakning og prioritering af det almene for at kunne løfte og sætte yderligere skub i udviklingen.

Kommunerne er nødt til at vise handlekraft med en langsigtet plan for, hvordan vi sikrer fremtidens boligudbud til seniorer, og ikke mindst hvilken rolle det almene skal spille heri.

Vi skylder vores kommende seniorer, at de kan gå en tryg alderdom i møde, hvor bolig og omgivelser passer til det liv, de ønsker på deres ældre dage. Og hvor økonomi og ressourcer ikke skal afgøre, hvorvidt man kan få fat i en senioregnet bolig eller ej.

Nye krav til bolig og fællesskab

Den voksende gruppe af seniorer i Danmark stiller andre krav til vores boligmasse, end vi har været vant til. Det handler ikke kun om at skabe seniorvenlige fysiske rammer i boligen, men også om selve boformen og rammerne omkring boligen, der skal passe til individuelle behov.

Vi skylder vores kommende seniorer, at de kan gå en tryg alderdom i møde, hvor bolig og omgivelser passer til det liv, de ønsker på deres ældre dage

Michael Demsitz
Direktør for Boligkontoret Danmark

Den stigende ensomhed blandt seniorer øger behovet for boliger, der appellerer til fællesskab og muligheden for sociale aktiviteter.

Vi ved fra undersøgelser foretaget af Vive og Realdania, at cirka 80.000 danskere ønsker at bo i et seniorbofællesskab, mens der i dag kun findes omkring 7.000 boliger af denne slags.

Denne efterspørgsel mærker vi også hos Boligkontoret Danmark, hvor flere boligselskaber står i kø for at bygge flere seniorboformer, herunder seniorbofællesskaber.

Det forudsætter, at alle kommuner også ser de almene boligselskaber som oplagte parter/bygherrer til at supplere de mange private seniorbofællesskaber, der for tiden skyder op.

Vi må ikke glemme de ressourcesvage

BL – Danmarks Almene Boliger kom for nylig med en rapport, der udover at vise fremtidens behov for flere senioregnede boliger også viser, at fremtidens ældre vil være mere ressourcestærke, have større formuer eller indkomster, samt en højere beskæftigelse og uddannelsesniveau end nutidens seniorer. Men betyder det så, at vi som samfund skal fremme opførelsen af nye seniorboliger i millionklassen til skyhøje kvadratmeterpriser, bare der er fokus på fællesskab?

Nej, for fremtidens seniorer er fortsat lige så forskellige som resten af befolkningen. Og vi skal også i fremtiden huske den gruppe af seniorer, der ikke nødvendigvis har en høj friværdi eller kræfterne til at indgå i flerårige beboerprocesser forud for skabelsen af et seniorbofællesskab. Fremtidens seniorboliger og -fællesskaber skal ikke kun være for de ressourcestærke, men for den brede befolkning, og netop derfor er byggeriet og omdannelsen af almene boliger en vigtig og afgørende løsning på de problemer, vi kigger ind i.

En opfordring til kommunalpolitikerne

Vi kan se fra BL's rapport, at det særligt vil være de mindre byer i provinsen, der vil opleve en markant stigning i den ældre aldersgruppe, og derfor har vi i Boligkontoret Danmark et særlig stort fokus på byggeriet i provinsen i disse år.

Her har vi i dag et rigtig godt samarbejde med flere kommuner om byudvikling og byggeri, men med et kommende kommunalvalg og en så presserende udfordring som fremtidens boligmanglen til seniorer, kunne jeg godt ønske mig en klarere politisk vision og plan for, hvordan vi kommunalt får imødekommet den stigende efterspørgsel på egnede seniorboliger og -boformer.

Det er en udfordring, vi kun kan løse i fællesskab gennem både øget nybyggeri, flere tilgængelighedsrenoveringer, øget brug af fleksible udlejningskriterier og politisk krav om og fokus på et mangfoldigt og bredt udbud af fællesskabsfremmende seniorboformer.

Som direktør og repræsentant for mere end 60 boligselskaber fordelt over det meste af Danmark, kan jeg love for, at vi i den almene boligsektor stiller op til debat med lokalpolitikerne.

Vi er mere end villige til at høre de lokale visioner, idéer og indspark, og vi er klar til at tage vores del af ansvaret for at få bygget og renoveret efter fremtidens seniorbehov.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Demsitz

Adm. direktør og næstformand, Nykredits fond, formand, Forenet Kredit, formand for Byggeskadefonden, bestyrelsesmedlem i Nykredit Holding, bestyrelsesmedlem i Nykredit realkredit
cand.scient. i geografi (Hebrew University Jerusalem, Israel og Københavns Uni. 1981)

0:000:00