Dagens corona-overblik: Regeringen lukker for visse fly, og pensioneret sundhedspersonale skal måske finde kitlen frem

LYNOPDATERING: Regeringen sætter hastelovgivning i gang, så sundhedsvæsenet om nødvendigt kan prioritere mellem patienter, og antallet af coronasmittede i Danmark er godt over 100. Altinget giver dig helt kort nyt om de politiske konsekvenser af coronavirussen og de nyeste vejledninger. Bliv opdateret på tre minutter her.

Er du også ved at drukne i nyheder om coronavirus?

I de kommende dage og uger giver Altinget hver dag klokken 13 en ultrakort opdatering om udbredelsen af smitten og nyt om de politiske og økonomiske konsekvenser af virussen. Så behøver du kun at læse én artikel.

Politik 
Regeringen og myndighederne sætter nu ind i forhold til blandt andet den offentlige transport i forsøget på at forsinke spredningen af coronasmitten. Det varslede statsminister Mette Frederiksen (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) ved et pressemøde tirsdag formiddag:

  • Alle fly fra Norditalien, Iran, dele af Kina og dele af Sydkorea til Danmark indstilles i foreløbig 14 dage.
  • Folketinget vil hastebehandle en række ændringer af blandt andet epidemiloven, så sundhedsvæsenet får hjemmel til at prioritere hårdt, hvis det bliver nødvendigt.
  • Udbydere af offentlig transport opfordres til at sørge for, at passagerer ikke står for tæt, for eksempel ved at indsætte flere tog og busser, eller sige nej til at medtage flere passagerer, end der er siddepladser til.
  • Der bliver oprustet i sundhedsvæsenet, og hvis det bliver nødvendigt, vil medicinstuderende og pensioneret sundhedspersonale blive indkaldt.

Mette Frederiksen varsler samtidig økonomisk hjælp til det blødende danske erhvervsliv, blandt andet transportsektoren, som er hårdt ramt af konsekvenserne af coronavirussen. Regeringen præsenterer konkrete initiativer ved et pressemøde i Finansministeriet tirsdag klokken 15.30. 

Myndighederne forsøger ikke kun at stoppe spredningen af selve coronavirussen; det samme gælder for misinformation om sygdommen. Altingets digitalredaktør fortæller her, hvor stort problemet er, og hvad der bliver gjort ved det. 

Økonomi 
I dag åbner danske aktier i plus, i modsætning til mandag, hvor det danske C25-indeks faldt med 5,49 procent. Det skriver Børsen. Det var det største fald siden 2016, hvor man indførte indekset. 

Statsministeren advarede tirsdag om, at virussen kan få stor negativ betydning for dansk økonomi, i første omgang transportbranchen, turismeerhverv og oplevelsesøkonomi.

Globalt
Italien er nu lukket fuldstændig ned for at bremse udbredelse af smitten. Den italienske regering har forbudt større forsamlinger i hele landet, og befolkningen opfordres til at holde sig hjemme. Man bør kun gå ud for at tage på arbejde og i særlige nødstilfælde, lyder vejledningen. Det kan du læse nærmere om hos Politiken her.

Antal smittede 

  • Tirsdag klokken 13 er der registreret 156 smittede i Danmark og 2 på Færøerne. Én dansker er raskmeldt.
  • I EU er der registreret 11.577 smittede.
  • På verdensplan er 114.549 registreret som smittede, heraf er 64.268 raskmeldt igen.

Nye vejledninger fra myndighederne 

  • Mette Frederiksen indskærpede, at man skal følge myndighedernes anbefalinger.
  • Danskere skal ikke rejse til risikozoner i andre lande. Tyrol er nu med på listen, hvorfor man ikke må rejse på skiferie i området.
  • Man bør holde sig fra offentlig transport i myldretiden.

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, understregede ved pressemødet tirsdag, at danskerne skal tage sygdommen mere alvorligt, end mange hidtil har gjort. Hvis udbredelsen af smitten pludselig stiger hurtigt, vil sundhedsvæsnet blive belastet på et niveau, så der vil blive prioriteret "benhårdt mellem, hvem der kommer til at ligge i sengene på sygehusene", sagde han. Prioriteringerne kan også gå ud over andre end coronasmittede.

Søren Brostrøm betegnede mandag udviklingen i antallet af smittede som “helt som forventet”. 

Få de seneste tal og vejledninger på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

,

Forrige artikel Enhedslisten vil stoppe udhuling af ældrepleje med ny udligningsaftale Enhedslisten vil stoppe udhuling af ældrepleje med ny udligningsaftale Næste artikel Kommunaldirektør: Kampen mod coronavirus handler også om økonomi Kommunaldirektør: Kampen mod coronavirus handler også om økonomi
Corona-ministre hitter blandt vælgerne

Corona-ministre hitter blandt vælgerne

MENINGSMÅLING: S-regeringens ministre får pæne karakterer af vælgerne, og de mest centrale ministre under coronakrisen er med i toppen. Sundhedsminister Magnus Heunicke stormer op på en tredjeplads. Tallene fremgår af en ny meningsmåling fra Epinion.