Dansk Folkeparti vil have ældrelov, som sikrer flere rettigheder

INTERVIEW: Dansk Folkeparti stoler ikke på, at regeringens kommende velfærdslov er ambitiøs nok på ældreområdet. Partiet foreslår, at der skal oprettes en ældrelov. Ældre Sagen er begejstret for idéen.

DFs partiformand Kristian Thulesen Dahl til partiets sommergruppemøde.
DFs partiformand Kristian Thulesen Dahl til partiets sommergruppemøde.Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix
Cecilie Toft

Minimumsnormeringer er ikke kun for børn, men bør også gælde for ældre. Sådan lød budskabet fra Dansk Folkeparti, da partiet i sidste uge holdt sommergruppemøde.

Men minimumsnormeringer er kun ét ud af flere elementer i en decideret ældrelov, som Dansk Folkeparti har i støbeskeen - og ventes at præsentere et endeligt forslag til i løbet af efteråret.

"Loven skal bestå af flere principper. Blandt andet skal der oprettes nationale standarder i ældreplejen, som sikrer normeringer til ældre, ældres ret til omsorg og selvbestemmelse skal skrives ind i serviceloven, og så skal ældretilsynet gøres permanent," fortæller ældreordfører Karina Adsbøl.

Dokumentation

Her er fem principper fra DFs foreløbige ældrelov:

1) Ældres ret til selvbestemmelse og omsorg bør skrives ind i servicelovens § 83

2) Klippekortsordningen skal genindføres i kommunerne

3) Minimumsnormeringer i ældreplejen

4) Forsøgsordningen ældretilsynet, som hører under Styrelsen for Patientsikkerhed, skal gøres permanent – for ellers ophører det i 2021. Ældretilsynet skal kunne udføre flere uanmeldte tilsyn, og pårørende skal kunne henvende sig til tilsynet, hvis de ser en borger, som oplever omsorgssvigt.

5) Ledsagerordningen bør ændres. Borgere med fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse, og som er mellem 12 og 67 år, kan søge om at få en ledsager tildelt gennem kommunen. Men mennesker som er over 67 år, kan ikke ansøge om en ledsager. Det vil Dansk Folkeparti love om, så borgere på over 67 år kan søge om at få tildelt en ledsager, hvis de har behov for det.

Kilde: Dansk Folkeparti


Altinget logoÆldre
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget ældre kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00