Danske mænd lever lidt længere – men kortere end kvinderne

STATISTIK: I anledning af den internationale mandedag, tirsdag 19. november, har EU offentliggjort middel-levealderen. Danske mænd lever i snit tre år længere end alle europæiske mænd.

Den danske mand, politiker eller ej, har udsigt til at leve lidt længere. Men stadig slet ikke så længe som kvinderne. Scene fra Folkemødet.
Den danske mand, politiker eller ej, har udsigt til at leve lidt længere. Men stadig slet ikke så længe som kvinderne. Scene fra Folkemødet.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Rasmus Nielsen

Den danske mand bliver i gennemsnit ældre og ældre. I 2017 ville en nyfødt dreng i beregnet gennemsnit blive 81,1 år gammel, mod 80,9 år beregnet året før, hvilket igen er et halvt år mere end i 2013.

Eurostat, EU's statistiske kontor, opgør den forventede middellevealder for nyfødte drenge lidt forskelligt i de danske regioner. Højest er den i Midtjylland med 81,6 år – lavest på Sjælland (ekskl. hovedstaden) med 80,2 år.

Den danske mands middellevealder er pæn i forhold til EU under ét, hvor den i snit opgøres til tre år kortere, nemlig 78,1 år. Men danske mænd lever stadig kortere end kønsfæller i Island, Norge og det sydlige Sverige.

Mænd i Madrid og det centrale, vestlige London lever med et snit på 82 år længst i hele EU. Kortest lever mænd i det centrale og vestlige Letland med kun 69,7 år. Også de andre baltiske lande samt andre gamle kommunistiske lande som Rumænien, Bulgarien, Ungarn og Polen har en gennemsnitlig mande-levealder flere år under EU-snittet.

Den store forskel ses i forhold til kvinden, der ved fødsel har udsigt til at leve hele 5,4 år længere end manden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00