DF-forslag om ældrelov får kold skulder af regeringen

REAKTION: En ældrelov er ikke "nødvendigvis" løsningen på problemer i ældreplejen, mener regeringen. En velfærdslov skal sikre, at pengene følger med stigningen i antallet af ældre, forklarer ældreordfører.

DFs ældreplan skal sikre en mere værdig ældrepleje, hvor ældres rettigheder er i centrum.
DFs ældreplan skal sikre en mere værdig ældrepleje, hvor ældres rettigheder er i centrum.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Cecilie Toft

Dansk Folkepartis ønske om, at partierne i fællesskab skal oprette en ældrelov, får en lunken modtagelse i regeringen. 

Socialdemokratiets ældreordfører Birgitte Vind er i hvert fald ikke sikker på, at en ældrelov "nødvendigvis" vil løse problemerne i ældreplejen.

"De problemer, som vi ser i ældreplejen kan ikke nødvendigvis løses af de elementer, som Dansk Folkeparti har foreslået skal indgå i en ældrelov. Jeg mener helt grundlæggende, at problemerne i ældreplejen handler om, at der gennem mange år har været for få ressourcer. Pengene har ikke fulgt med i takt med, at vi bliver flere ældre, og det har blandt andet betydet, at der mange steder er skåret ind til benet," skriver hun i en mail til Altinget.

Hun henviser til, at regeringens kommende velfærdslov har til formål at sikre, at "pengene følger i takt med, at der bliver flere ældre."

Dokumentation

Her er fem principper fra DFs foreløbige ældrelov:

1) Ældres ret til selvbestemmelse og omsorg bør skrives ind i servicelovens § 83

2) Klippekortsordningen skal genindføres i kommunerne

3) Minimumsnormeringer i ældreplejen

4) Forsøgsordningen ældretilsynet, som hører under Styrelsen for Patientsikkerhed, skal gøres permanent – for ellers ophører det i 2021. Ældretilsynet skal kunne udføre flere uanmeldte tilsyn, og pårørende skal kunne henvende sig til tilsynet, hvis de ser en borger, som oplever omsorgssvigt.

5) Ledsagerordningen bør ændres. Borgere med fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse, og som er mellem 12 og 67 år, kan søge om at få en ledsager tildelt gennem kommunen. Men mennesker som er over 67 år, kan ikke ansøge om en ledsager. Det vil Dansk Folkeparti love om, så borgere på over 67 år kan søge om at få tildelt en ledsager, hvis de har behov for det.

Kilde: Dansk Folkeparti


Altinget logoÆldre
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget ældre kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00