Blinde ældre venter stadig forgæves på udmøntning af millionpulje

TÅLMODIGHED: Efter mere end et års ventetid mangler regeringen fortsat at udmønte 80 millioner kroner, der allerede er afsat, til ældre med synshandicap. DF og SF kræver minister Astrid Krag (S) på banen.  

Synshandicappede over 67 år har ikke samme rettigheder som deres yngre medborgere. For et år siden afsatte Folketinget 80 millioner kroner for at afbøde forskellene. Men pengene er stadig ikke blevet udmøntet. 
Synshandicappede over 67 år har ikke samme rettigheder som deres yngre medborgere. For et år siden afsatte Folketinget 80 millioner kroner for at afbøde forskellene. Men pengene er stadig ikke blevet udmøntet. Foto: Bax Lindhardt Ritzau/scanpix
Malte Bruhn

Regeringen har stadig ikke fundet en løsning på, hvordan ældre med et synshandicap får mulighed for at få 15 timers ugentlig ledsagerhjælp.

Det er ellers over et år siden, at et flertal i Folketinget afsatte pengene og indgik aftalen. 

I Dansk Folkeparti er tålmodigheden med social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) derfor tyndslidt.

Dokumentation

Sagen kort: Synshandicappede ældre
I forbindelse med forhandlingerne om finansloven for 2019 aftalte regeringen og Dansk Folkeparti at afsætte 80 millioner kroner over fire år til en landsdækkende ledsageordning for ældre synshandicappede.

De gjorde de, fordi personer over 67 år – ifølge serviceloven – ikke har ret til at få den 15-timers ledsagerordning, som dem under 67 år har. Hvis man er under 67 og bliver blind, så fortsætter rettigheden dog, når man fylder 67 år. Puljen er dog endnu ikke blevet udmøntet.

Ifølge Socialstyrelsen er der i omegnen af 65.000 blinde eller stærkt svagsynede i Danmark, hvoraf cirka 50.000 af dem er over 70 år. Dansk Blindesamfund vurderer, at der på nuværende tidspunkt er omkring 6.000 borgere landet over, der har behov for en ledsager, men ikke kan få det.

Kilde: Dansk Blindesamfund, TV 2, Finansministeriet og Folketinget. 


Altinget logoÆldre
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget ældre kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00