Enevældig - portræt af manden, der gav ældre en stemme i dansk politik

PORTRÆT: Med 900.000 medlemmer i ryggen bliver der lyttet efter på Christiansborg, når Bjarne Hastrup hæver stemmen. Ny bog tegner portræt af Ældre Sagens magtfulde direktør, som er nærmest umulig at skelne fra den organisation, han selv lagde grundstenene til for 34 år siden.

Bjarne Hastrup fylder 75 år den 29. september, men har ingen planer om at trække sig tilbage fra den organisation, han selv var med til at stifte i 1986 - og har stået i spidsen for lige siden.
Bjarne Hastrup fylder 75 år den 29. september, men har ingen planer om at trække sig tilbage fra den organisation, han selv var med til at stifte i 1986 - og har stået i spidsen for lige siden.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis
"Frontkæmper - historien om Bjarne Hastrup og Ældre Sagen", skrevet af journalisterne Stig Andersen og Lars Mandal, udkom på Forlaget Grønningen1 den 21. september. Foto:
Fakta
Blå bog - Bjarne Hastrup
  • Født 29. september 1945 på Østerbro
  • Har seks storesøstre
  • Uddannet Cand. polit 1972
  • Direktør i Håndværksrådet til 1984
  • Direktør for Ensomme Gamles Værn 1984-86
  • Stiftede Ældre Sagen i oktober 1986
  • Ekstern lektor hos Økonomisk Institut på Københavns Universitetet
  • Forfatter til over 20 bøger

"De gamle klynker", lød overskriften på den kronik, den fremadstormende VU'er Søren Pind havde fået bragt i Ekstra Bladet i 1988.

Et politisk flertal havde besluttet at fjerne petroleumstilskuddet. Et problem for ældre med små indkomster, lød kritikken, som den unge venstreløve nu havde valgt at udfordre med kronikken.

Handsken blev samlet op, og kort efter befandt Søren Pind i fredagsprogrammet "Eleva2eren", hvor han i bedste sendetid skulle krydse klinger med Bjarne Hastrup, direktøren for den dengang næsten nystiftede forening Ældre Sagen.

Altinget logoÆldre
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget ældre kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00