Erhvervsorganisationer advarer mod forhastet åbning af plejehjem

GENÅBNING: Dansk Erhverv og Dansk Industri, som organiserer de private plejehjem, advarer mod at lempe besøgsforbud for hurtigt. FOA er åben for lempelser, hvis der følger ekstra ressourcer med.

Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Der er ingen tvivl om, at der er en utålmodighed på Christiansborg i øjeblikket, og at der er lidt konkurrence om, hvem der kan frelse de ældre, som nærmest sidder i fængsel.

Torben K. Hollmann
Sektorformand, FOA

Slå koldt vand i blodet og fasthold besøgsforbuddet på plejehjem.

Sådan lyder opfordringen fra Dansk Erhverv, som repræsenterer private plejehjem.

"Blandt vores medlemmer er der stor bekymring ved udsigten til lempelser. Vi kan jo se, at coronavirus nu rykker fra hospitalerne og ud på plejehjemmene. Af hensyn til beboere og medarbejdere - og for at mindske smittespredningen i anden runde, mener vi, at man bør anlægge et forsigtighedsprincip og bevare status quo," siger velfærdspolitisk chef Troels Yde Toftdahl.

Dokumentation

Genåbning af plejehjem

Ældre udgør en særlig sårbar gruppe i forhold til coronavirus. Derfor har der været totalt besøgsforbud på plejehjem og strenge restriktioner på social kontakt mellem beboere siden nedlukningen af Danmark i starten af marts.

Ældre Sagen, Alzheimerforeningen og Danske Ældreråd har advaret om, at længere tids social isolation kan få alvorlige fysiske og psykiske konsekvenser for ældre, og opfordrer derfor til lempelser af restriktionerne.

Trods de særlige forholdsregler er mindst halvdelen af kommunerne ramt af coronasmitte i ældreplejen. På plejecentret Sølund i København er 12 beboere døde efter at være blevet smittet med coronavirus.

Mens resten af samfundet gradvist genåbnes, kommer der til at gælde særlige forholdsregler for plejehjem og ældrecentre, så længe der er coronavirus i samfundet, eller indtil man har udviklet en vaccine.

Regeringen og sundhedsmyndighederne har indledt drøftelser med KL og de faglige organisationer om mulige lempelser i de sociale restriktioner.

I fredags indgik regeringen en aftale med Folketingets partier om udvidelse af de første fase af genåbningen. I den forbindelse blev det aftalt, at der skal findes nye metoder til at understøtte besøg fra familie og pårørende på en sundhedsmæssigt forsvarlig måde.

Under ledelse af Social-og Indenrigsministeriet er der nu indledt forhandlinger om en hjælpepakke, som kan hjælpe sårbare grupper gennem coronakrisen, herunder ældre.

Ifølge Altingets oplysninger er der sat en økonomisk ramme på 200 millioner kroner til initiativer under hjælpepakken. Der er lagt op til intensive forhandlinger, som forventes at vare omkring en uge.


Altinget logoÆldre
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget ældre kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00