Folketinget barberer Thyra Franks handlingsplan for godt ældreliv

OMPRIORITERING: Finansiering af demenshandlingsplan sker på bekostning af handlingsplan for det gode ældreliv. Man fodrer hunden med sin egen hale, lyder kritikken fra ældreorganisationer.

Ældreminister Thyra Frank (LA) og satspuljepartierne blev i 2018 enige om at afsætte 167 millioner kroner til handlingsplan for 'Det gode ældreliv'. Nu forsvinder 108 millioner af det, der er tilbage.
Ældreminister Thyra Frank (LA) og satspuljepartierne blev i 2018 enige om at afsætte 167 millioner kroner til handlingsplan for 'Det gode ældreliv'. Nu forsvinder 108 millioner af det, der er tilbage.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Det er klart, at der er nogle projekter, der falder bort, når satspuljen falder bort, men det kommer helt bag på os, at man vælger at tage midler fra eksisterende projekter.

Katrine Lester
Direktør, Danske Seniorer

Den nationale handlingsplan for godt ældreliv, som blev vedtaget i 2018 med daværende ældreminister Thyra Frank (LA) i front, står amputeret tilbage efter fordelingen af reserven efter den nu lukkede satspulje.

For at finansiere en fortsættelse af demenshandlingsplanen, hvis finansiering stod til at udløbe i år, har Folketingets partier med undtagelse af Nye Borgerlige besluttet at omdirigere 108 millioner kroner, som ellers var afsat til finansiering af handlingsplanen for godt ældreliv frem til 2022.

{{toplink}}
Altinget logoÆldre
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget ældre kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Dokumentation

Det gode ældreliv

I satspuljeaftalen på ældreområdet for 2019-2022 afsatte VLAK-regeringen og satspuljepartierne 167,6 millioner kroner til at udarbejde og udmønte en national handlingsplan for 'Det gode ældreliv' med fokus på følgende temaer:

  • En god overgang til ældrelivet
  • Forebyggelse og rehabilitering i det gode ældreliv
  • Pårørende, fællesskaber, aktiviteter og omgivelsernes betydning for det gode ældreliv og mod ensomhed 
  • Målrettet indsats for de svageste ældre 
  • En værdig død.

Sundhedsstyrelsen har siden haft til opgave at udarbejde et fagligt oplæg til den nationale handlingsplan for det gode ældreliv, som skulle være forhandlet i satspuljekredsen i efteråret 2019.

Det faglige oplæg er dog endnu ikke blevet præsenteret.

Satspuljens død
I forbindelse med finanslovsaftalen for 2019 aftalte VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti at standse tilførslen af midler til satspuljen.

Satspuljen har været finansieret ved, at overførselsindkomsterne er blevet reguleret med 0,3 procent mindre end den generelle lønudvikling. Opsigelsen af satspuljeforliget betyder, at folkepensionister nu får en højere direkte ydelse.

I stedet for satspuljen forhandler man nu om den såkaldte reserve, som består af frigivne midler fra den eksisterende satspulje.

Besparelser på handlingsplanen
I forbindelse med forhandlingerne om fordeling af reserven er alle Folketingets partier på nær Nye Borgerlige blevet enige om at annullere finansiering på i alt 108 millioner kroner, som var afsat til handlingsplanen for godt ældreliv fra 2020 til 2022.

Det sker for at holde hånden under demenshandlingsplanen, som stod til at løbe tør for finansiering i år.

Ifølge Altingets oplysninger er der fortsat omkring 57 millioner kroner tilbage til handlingsplanen for godt ældreliv.


0:000:00