Forhandlinger om nødpakke til ældre skudt i gang

NYHEDSANALYSE: Regeringen har indledt intensive forhandlinger om initiativer, som kan hjælpe sårbare grupper gennem coronakrisen, herunder ældre. En aftale forventes i løbet af en uge.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag leder forhandlingerne om en nødpakke til særligt sårbare, men sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke deltager også. 
Social- og indenrigsminister Astrid Krag leder forhandlingerne om en nødpakke til særligt sårbare, men sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke deltager også. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) indledte mandag eftermiddag forhandlinger med Folketingets partier om en større hjælpepakke, der skal støtte ældre og andre udsatte grupper, som har det særligt svært under coronakrisen.

Hjælpepakken ventes at omfatte en bred vifte af initiativer, der kan sikre en bedre livskvalitet for de sårbare grupper.

Astrid Krag har allerede spillet ud med et forslag om at afsætte 10 millioner kroner til ensomme handicappede.

Dokumentation

Genåbning af plejehjem

Ældre udgør en særlig sårbar gruppe i forhold til coronavirus. Derfor har der været totalt besøgsforbud på plejehjem og strenge restriktioner på social kontakt mellem beboere siden nedlukningen af Danmark i starten af marts.

Ældre Sagen, Alzheimerforeningen og Danske Ældreråd har advaret om, at længere tids social isolation kan få alvorlige fysiske og psykiske konsekvenser for ældre, og opfordrer derfor til lempelser af restriktionerne.

Trods de særlige forholdsregler er mindst halvdelen af kommunerne ramt af coronasmitte i ældreplejen. På plejecentret Sølund i København er 12 beboere døde efter at være blevet smittet med coronavirus.

Mens resten af samfundet gradvist genåbnes, kommer der til at gælde særlige forholdsregler for plejehjem og ældrecentre, så længe der er coronavirus i samfundet, eller indtil man har udviklet en vaccine.

Regeringen og sundhedsmyndighederne har indledt drøftelser med KL og de faglige organisationer om mulige lempelser i de sociale restriktioner.

I fredags indgik regeringen en aftale med Folketingets partier om udvidelse af de første fase af genåbningen. I den forbindelse blev det aftalt, at der skal findes nye metoder til at understøtte besøg fra familie og pårørende på en sundhedsmæssigt forsvarlig måde.

Under ledelse af Social-og Indenrigsministeriet er der nu indledt forhandlinger om en hjælpepakke, som kan hjælpe sårbare grupper gennem coronakrisen, herunder ældre.

Ifølge Altingets oplysninger er der sat en økonomisk ramme på 200 millioner kroner til initiativer under hjælpepakken. Der er lagt op til intensive forhandlinger, som forventes at vare omkring en uge.


Altinget logoÆldre
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget ældre kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00