Kommunale sygestuer på umulig opgave?

I denne omgang Politisk Stuegang kaster panelet et kritisk blik på kommunernes 3.500 midlertidige sengepladser. Tre fagfolk er hårde i deres vurderinger. Vanskelig lægekontakt, problemer med medicin, journaladgang og et virvar af regler er en farlig cocktail for patienterne - og nogle gange en næsten umulig opgave for personalet, lyder det fra gæsterne.

Dagens gæster (fra venstre): Sidsel Vinge, Anja Bach Thoft og Sara Dyrman Elsøe.
Dagens gæster (fra venstre): Sidsel Vinge, Anja Bach Thoft og Sara Dyrman Elsøe.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Mellem tre og fem milliarder kroner. Det er, hvad kommunerne årligt bruger på de cirka 3.500 midlertidige sengepladser, som er målrettet svækkede ældre, der enten er udskrevet fra sygehuset eller tæt på indlæggelse.

Sengepladserne, der har forskellige navne i de 98 kommuner, er temaet i denne specialudgave af Politisk Stuegang.

Skal man tro afsnittets deltagere er der alvorlige problemer både for personalet og patienterne på de midlertidige pladser.

Alle tre gæster har indgående kendskab til de midlertidige pladser.

Læge og ph.d i almen medicin Sara Dyrman Elsøe har i tre år været ansat som sygehuslæge på Nordsjællands Hospital, hvor hun som en af de få sygehuslæger i Danmark har haft sin daglige gang på de lokale kommuners midlertidige pladser.

Sidsel Vinge er selvstændig konsulent og tidligere sundhedschef i Gladsaxe Kommune. Hun har som forsker på Vive undersøgt de kommunale midlertidige pladser. 

Anja Thoft Bach er uddannet sygeplejerske. Hun er til daglig sundheds- og omsorgschef i Ringkøbing Skjern Kommune. Både i sit foregående og nuværende job har hun blandt andet ansvaret for en stribe af de midlertidige kommunale pladser.

Deltagerne siger blandt andet:

En af øjenåbnerne for lægen Sara Dyrman Elsøe:

"Personalet vidste ingenting om den her patient. De gættede på, at han nok var diabetespatient. Så kunne de også se, at han havde et kateter. De vidste, han havde brækket sit lårben, men alt det andet om hans kroniske sygdomme måtte de gætte sig til ved at se på hans medicinliste."
- Sara Dyrman Elsøe

Om hvorfor personalet nogle gange arbejder delvist i blinde:

"Udskrivningsbrevet, som sygehuslægen skriver til patientens praktiserende læge, må uden patientens accept ikke sendes med til kommunen. Det er lovgivningen. Og det er vanvittigt. Hvordan skal man pleje en multisyg patient, hvor man ikke kender patientens sygdomme?"
- Sara Dyrman Elsøe

Et eksempel på problemerne med at patienterne selv skal betale for deres medicin, mens de er alvorligt syge på en midlertidig kommunal sengeplads:

"Jeg har stået med en patient, der skulle have antibiotika mod lungebetændelse. Meget vigtig medicin. Apoteksbuddet kom med medicinen, men patienten kunne ikke huske sin dankortkode. Og så gik buddet med medicinen igen."
- Sara Dyrman Elsøe.

Hvordan burde man støtte personalet på de midlertidige pladser?

"De skal have mulighed for at bruge de evner, de har. Eksempelvis skal de have lov at lægge et kateter eller en sonde. De skal have ordentlig adgang til lægerådgivning. De skal ikke ringe rundt i fire timer for at få afklaret, hvorfor der er rod i patientens medicin."
- Sara Dyrman Elsøe.

Om det er et bevidst politisk valg, at der er oprettet 3.500 særlige kommunale sengepladser under forskellige lovgivninger.

"Vi står nu med et vakuum, hvor vi har fået opbygget en kæmpe kapacitet med nogle meget syge patienter. Hvem har ansvaret for det? Det var jo ikke politikernes mening. Men sådan er virkeligheden blevet, fordi vi har accelereret forløbene på hospitalerne."
- Sidsel Vinge.

Hvad skal politikerne gøre, hvis de vil forbedre forholdene?

"Hvis hver kommunalbestyrelse skal sætte en retning, så får vi fortsat 98 forskellige versioner. Mit ønske er mere tydelige kvalitetsrammer for at få en mere ensartet kvalitet på de midlertidige pladser."
- Anja Thoft Bach.

En del patienter bliver udskrevet hurtigt, fordi de er klar til genoptræning. Men ikke alle:

"Jeg har eksempler på, at borgerne ville have bedre af at være nogle flere dage på sygehuset, fordi de er så ustabile, at de har en for stor risiko for at blive genindlagt. Der er nogle patienter, vi skal have lidt større tålmodighed med, inden de udskrives til kommunerne."
- Anja Thoft Bach. 

Om hvorfor personalet på de kommunale akutpladser er på en svær opgave: 

"Selv på akutpladser med døgnbemanding af sygeplejersker har vi ikke sygehusenes udstyr til at overvåge patienterne. Vi har ikke lægerne inden for rækkevidde. Vi kan ikke ringe sygehusets reservelæge ned på stuen. De praktiserende læger er langt væk for os. Og så er der vagtlægen, der er endnu længere væk."
- Anja Thoft Bach. 

Hvad bliver fremtiden for de midlertidige pladser?

"Vi skal have opdateret lovgivningen på dette område. Men jeg kan ikke se tegn på, at nogen i forbindelse med sundhedsreformen har tænkt, at det store problem er de her 3.500 midlertidige pladser. Det her område er meget mere alvorligt end mange andre områder, som også skal fixes."
- Sidsel Vinge.

Om de midlertidige pladsers rolle i sundhedsvæsenet:

"En del af hos kan godt huske i 80'erne. Der var den store kamp at lukke en masse små hospitaler. Det virker som om, vi af bagdøren nu er begyndt at opbygge de samme hospitaler igen. Bare helt uden læger denne gang."
- Sidsel Vinge.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00