Mange ældre skifter til private, når de har prøvet kommunens hjemmehjælp

FRIT VALG: Mere end hver tredje ældre vælger privat hjemmehjælp. Mange fravælger kommunen over tid, viser ny analyse. Regeringen forholder sig dog skeptisk til de private leverandører.

Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Det er jo en katastrofe, hvis man vil forringe ældres muligheder for at vælge frit. Mette Frederiksens åbningstale bør give anledning til dybe, dybe panderynker hos alle os, som sådan set er glade for det frie valg.

Jane Heitmann
Ældreordfører, Venstre

Flere ældre skifter over tid den kommunale hjemmehjælp ud med et privat alternativ. Det konkluderer Dansk Industri på baggrund af en ny analyse.

Fakta
Frit valg
  • Det frie valg i ældreplejen blev indført i 2003 af VK-regeringen og DF. Socialdemokratiet stemte også for.
  • Hensigten er at give ældre mere indflydelse på hjemmehjælpen ved at indføre frit valg af leverandør af hjemmepleje og at styrke kvaliteten af hjemmeplejen ved at indføre en adgang for konkurrerende privat virksomhed til at levere hjælpen.
  • Sigtet med loven var desuden at indskærpe kommunernes ansvar over for de borgere, der benytter sig af hjemmeplejen, og at styrke de ældres retssikkerhed ved aflysning.

Når de ældre første gang visiteres til hjemmehjælp, vælger omkring 20 procent en privat leverandør. Men ser man på den samlede andel af borgere, som modtager privat hjemmehjælp, ligger tallet i 2018 på næsten 36 procent.

"Vi kan med glæde konstatere, at mange ældre bruger deres frie valg til at vælge privat hjemmehjælp, og at mange også vælger de private til over tid," siger branchedirektør for DI Service, Jakob Scharff.

Altinget logoÆldre
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget ældre kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00