Ny evaluering: Kommuners takster til friplejehjem svinger med 40 procent

En ny evaluering afregningssystemet for friplejehjem viser, at nogen kommuner betaler de private leverandører mærkbart mere end andre. Undersøgelsen viser også, at friplejehjemmenes markedsandel er tredoblet på under 10 år.

Attendo driver et friplejehjem i Frederikssund, hvor man siden en lovændring i 2015 har kunnet beregne en lokal kommunal takst.
Attendo driver et friplejehjem i Frederikssund, hvor man siden en lovændring i 2015 har kunnet beregne en lokal kommunal takst.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

En lovændring fra 2015 har i ”nogen grad” sikret større sammenhæng mellem service- og udgiftsniveauet i den lokale ældrepleje og de takster, kommunen betaler til friplejehjem.

I hvert fald i hovedparten af de 34 kommuner, hvor der i 2022 var et eller flere friplejehjem. Det fremgår af en ny evaluering Vive har gennemført for det tidligere Social- og Ældreministerie.

Med indførelsen af et nyt takstsystem i 2015 blev et nationalt takstsystem erstattet af et system, der tager afsæt i den enkelte kommuner. Og det har skabt forskellige takster på tværs af de kommuner, som indgår i Vives opgørelse af konkrete takster i forbindelse med evalueringen.

Altinget logoÆldre
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget ældre kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00