Regeringen bebuder nye 'nærhedsforsøg' og svære udligningsforhandlinger

INTERVIEW: Indenrigsminister Astrid Krag vil erstatte frikommuneforsøgene med nye 'nærhedsforsøg'. Og så advarer hun landets borgmestre mod for høje forventninger til, hvad en udligningsreform kan løse.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Det er tid til at rette blikket mod værdien i nære velfærdstilbud frem for gevinsterne ved centralisering og stordrift.

Det er budskabet fra social- og indenrigsminister Astrid Krag (S), der torsdag står for at overlevere en hilsen fra regeringen til landets borgmestre og lokale embedsmænd ved KL's kommunaløkonomiske forum i Aalborg.

Centralt for hende og regeringen står arbejdet med en kommende nærhedsreform, som skal understøtte den lokale velfærd tæt på borgerne.

"Efter at der i mange år er blevet talt om centralisering og stordriftsfordel, så mener vi, at det er på tide at få diskuteret værdien af nærhed, når det gælder vores velfærdstilbud," siger Astrid Krag.

Nogle gange er det, som om udligningssystemet i borgmestrekredse er gjort til alle problemers moder.

Astrid Krag (S)
Social- og indenrigsminister

Heller nærhedsfordele end stordriftsgevinster
Hun peger på "Lars Løkkes kommunalreform" som, hvad regeringen gerne vil væk fra for hellere at tale om "nærhedsfordele" end stordriftsgevinster.

"Der er jo en værdi i at have velfærdstilbud i de små lokalsamfund, hvor der tit er en helt anden tilgang til for eksempel det lokale plejehjem. Det er jo udtryk for nærhed, når man lokalt laver frivillige aktiviteter eller arrangerer, at der kommer børn på besøg. Det skal vi arbejde videre med," siger Astrid Krag.

Hun peger på, at regeringen som et skridt i den retning har valgt at droppe den sidste runde frikommuneforsøg.

"Frikommuneforsøgene skal erstattes af nærhedsforsøg, så vi kan blive klogere på, hvor det er, vi kan gøre noget for at understøtte nærheden i vores velfærd," siger Astrid Krag.

Udligning: De bredeste skuldre må trække mest
Selvom det er en dagsorden, der må forventes at vinde genlyd hos kommunale politikere og embedsmænd, så er der en anden sag, som lige så forventeligt ligger dem mere på sinde.

Nemlig den kommende reform af den kommunale udligning, som statsminister Mette Frederiksen (S) da også i den forgangne weekend udnævnte til én af regeringens vigtigste prioriteter den kommende tid.

Det er dog endnu for tidligt til, at Astrid Krag kan blive konkret om, hvordan regeringen påtænker at ændre ordningen.

"Men vi anerkender, at der er problemer med systemet i dag, som vi vil gøre vores for at løse. Vi ønsker at have et system, der er til at forstå, og som sørger for at, der er mulighed for at levere en ordentlig velfærd i alle dele af vores land," siger Astrid Krag.

Pas på med forventningerne – reform løser ikke alt
Hun peger på, at regeringen også på dette område arbejder ud fra et princip om, at "de bredeste skuldre må trække det tungeste læs." Men gør det samtidig klart, at landets borgmestre og lokalpolitikere skal passe på ikke at have for høje forventninger til, hvad en reform af udligningen kan løse for dem.

"Nogle gange er det, som om udligningssystemet i borgmestrekredse er gjort til alle problemers moder – sagt med et glimt i øjet. Men det jo ikke helt så enkelt," siger Astrid Krag.

Blandt et flertal af kommunerne er der en forventning – eller måske nærmere en forhåbning – om, at de vil få flere penge ud af en udligningsreform.

"På den måde er der jo nogle meget høje forventninger. Og det er en svær opgave, vi står over for, som kommer til at kræve noget fra alle partier og alle dele af landet, hvis vi skal komme i mål," siger Astrid Krag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)

0:000:00