Se tallene: Her spares der og her skrues der op for de lokale velfærdsbudgetter

Langt hovedparten af landets kommuner skruer i 2023 ned for, hvor mange penge de kan bruge på velfærd pr. borger. Mens blandt andet skoler må holde for, afsættes der flere penge til udsatte børn og borgere med handicap, viser Altingets opgørelse.

Morsø Kommune er den kommune i landet, der har skåret velfærdsbevillingerne mest i budgettet for 2023. Både når man ser på, hvor stor en andel af budgettet, der er sparet væk, og udviklingen opgjort pr. indbygger i kommunen.<br>
Morsø Kommune er den kommune i landet, der har skåret velfærdsbevillingerne mest i budgettet for 2023. Både når man ser på, hvor stor en andel af budgettet, der er sparet væk, og udviklingen opgjort pr. indbygger i kommunen.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Trods et milliardløft af kommunernes økonomi kan de lokale velfærdsbudgetter ikke følge med befolkningsudviklingen i størstedelen af landets kommuner.

I alt skærer 77 ud af landets 98 kommuner ned på, hvor mange penge de i 2023 planlægger at bruge på velfærd pr. indbygger sammenlignet med året forinden.

Det gælder ikke mindst yderkommuner som Lolland, Morsø og Struer.