Debat

Sundhedsstyrelsen: Opspor alkoholpro­blemer under hjemmebesøg hos ældre

DEBAT: Et endnu større fokus på tidlig opsporing af alkoholproblemer og tidlig indsats skal ske under de forebyggende hjemmebesøg hos ældre, skriver chefkonsulent og sektionsleder i Sundhedsstyrelsen.

Med den alkoholkultur, som vi har i Danmark, kan det være svært at spotte andres alkoholproblemer, skriver chefkonsulent og sektionsleder i Sundhedsstyrelsen.
Med den alkoholkultur, som vi har i Danmark, kan det være svært at spotte andres alkoholproblemer, skriver chefkonsulent og sektionsleder i Sundhedsstyrelsen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Maria Koch Aabel og Sara Lindhardt
Chefkonsulent og sektionsleder, Enhed for Forebyggelse, Sundhedsstyrelsen

Vi skåler i alkohol, når vi mødes med vennerne til hyggemiddagen, holder frokostmøde med forretningsforbindelser, hilser på kollegaerne til julefrokosten og til fodboldtræningens tredje halvleg. Og vi tager et glas vin eller øl til hverdagsmaden. Det summer op.

Mange voksne når op over lavrisikogrænsen på 7 genstande for kvinder og 14 genstande for mænd om ugen. En del danskere har den opfattelse, at lidt alkohol kan være godt for helbredet, men lad os slå fast: Du skal ikke drikke alkohol for din sundheds skyld.

Mange voksne når også op over højrisikogrænsen, der er 14 genstande for kvinder og 21 genstande for mænd om ugen. Når man har så højt et alkoholforbrug, er man i langt højere risiko for at udvikle en række sygdomme.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Mange, der drikker for meget alkohol, vil da også gerne gøre noget ved det. Tal fra den nationale sundhedsprofil viser, at 33 procent af danskerne, der har et storforbrug af alkohol, gerne vil drikke mindre.

Tidlig opsporing skal have større fokus
Alligevel går alt for mange voksne rundt med et alkoholproblem uden at få rådgivning eller behandling. Der går cirka 10 til 12 år, fra en person oplever problemer med alkohol, til han/hun kommer i behandling. Cirka 17.000 personer med en afhængighed af alkohol modtager i dag behandling, men antallet af personer med alkoholafhængighed er langt højere.

Opsporing er central, men der skal også være de rigtige tilbud at henvise til, og der er brug for, at vi kigger på kvaliteten af alkoholbehandlingen. 

Maria Koch Aabel og Sara Lindhardt
Chefkonsulent og sektionsleder, Enhed for Forebyggelse, Sundhedsstyrelsen

Det er ikke godt nok. Vi ved, at hvis der ikke sættes ind med en tidlig indsats, kan alkoholproblemet udvikle sig fra et storforbrug til en egentlig afhængighed. Og det får som oftest store konsekvenser for personen selv og ikke mindst for de pårørende og børnene.

Derfor skal vi have et endnu større fokus på tidlig opsporing af alkoholproblemer og tidlig indsats. Det gælder opsporing hos egen læge, på skadestuen eller under indlæggelse, men også kommunerne kan gøre mere.

For eksempel kan der i langt højere grad spørges ind til brug af alkohol i jobcenteret eller socialforvaltningen, ved de forebyggende hjemmebesøg hos ældre eller på uddannelsesinstitutioner og arbejdspladser.

Læs også

Kultur gør det svært at opdage problemer
Opsporing er central, men der skal også være de rigtige tilbud at henvise til, og der er brug for, at vi kigger på kvaliteten af alkoholbehandlingen. For vi har brug for en bred og forskelligartet vifte af rådgivnings- og behandlingstilbud af høj kvalitet – lige meget hvor man bor i Danmark.

Den tidlige indsats kan være en kort rådgivende samtale. Tilbuddet skal tilpasses og placeres, så det passer til borgernes behov, det kan være mulighed for anonymitet, eller det kan være tilbud om at komme ud til den ældre borger i hjemmet eller på arbejdspladsen, hvis borgeren har et job, der skal passes.

Vi siger ikke, at det er nemt. Når der drikkes alkohol ved så mange lejligheder i Danmark, kan den tidlige opsporing være svær. Når Lars tager en ekstra øl eller to under den tredje halvleg, er der måske ikke nogen, der lægger mærke til det, og når han dagen efter mødes med forretningsforbindelserne til frokostmødet, er der heller ingen, der studser over, at han bestiller en flaske vin til maden.

Med den alkoholkultur, som vi har i Danmark, kan det være svært at spotte andres alkoholproblemer, og for personen selv kan det også være svært at erkende, at der er et alkoholproblem.

Der er behov for, at vi ændrer alkoholkulturen i Danmark – ikke kun for at forebygge, at unge begynder at drikke tidligt og meget, men også for at hjælpe de mange voksne, der går rundt med et alkoholproblem.

Et sted at starte kan jo være Hvid Januar? Prøv en måned uden alkohol oven på julens mange fester. Hvem ved, måske kan det være starten på noget nyt?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00